Nyheter

– Ikke la sjansen glippe, Norge!

Chris Davies på Vulkan
Chris Davies på Vulkan
Bellona

Publiseringsdato: 23. september, 2014

Skrevet av: Bellona

- Norge har hatt en lederrolle innen CO2-fangst i Europa, og er fortsatt en inspirasjon for EU. Nå ser det ut til at karbonfangst-politikken i Norge flyter. Vær så snill, Norge: ikke la denne sjansen glippe, ber EU-veteran Chris Davies.

Lørdag sa Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup til Dagens Næringsliv at Norges «månelanding» kan bli flyttet ut av landet. Regjeringen har hele tiden lovet et fullskala anlegg for CO2-fangst og lagring innen 2020. Nå avslører Astrup at man bevisst har unnlatt å bruke ordene «i Norge».

Chris Davies har vært medlem av Europaparlamentet siden 1999. Han har i en årrekke vært en ivrig pådriver for CO2-fangst i EU. Han mener de nye signalene fra den norske regjeringen er svært triste.

– Jeg er skuffet. Jeg tror Norge har muligheten til å forme den europeiske agendaen på en positiv måte. Jeg ser til Norge når jeg skal hente inspirasjon til å riste liv i dem som bestemmer i Brussel, sier Davies.

 

Norge må ta en lederrolle

Han sier Norge har hatt en lederrolle innen CO2-fangst (CCS) i Europa, takket være Sleipner og Mongstad. Og briten har en klar oppfordring til olje- og energiminister Tord Lien:

– Pleace, ikke la denne sjansen glippe! Norge må ta en lederrolle her. Norge liker å sitte stille i båten, men nå må dere gjøre noe. Bare det å snakke offentlig om CCS vil hjelpe for å få dette på agendaen, mener Davies.

I juni annonserte energiminister Lien regjeringen vil bidra med 100 millioner til Road; et CCS-prosjekt i Rotterdam, Nederland. Han sa da at disse pengene ikke skulle komme i stedet for et fullskalaanlegg i Norge. Nå er det nettopp dette som kan skje.

– Jeg har hørt at Norge vil bidra til Road. Men det er et lite bidrag sett opp mot Mongstad. Jeg tror at Norge går glipp av muligheter til å være med på utviklingen av CCS i Europa. Norge undervurderer sin evne til å forme EUs agenda ved å demonstrere lederskap på dette feltet, sier Davies.

 

– Bygg rørledning Tyskland-Norge

I tillegg til å bygge et eget fullskalaanlegg, har Davies også tre andre råd til hva den norske regjeringen bør gjøre:

  1. Be EU om å gjøre CCS til en kjernesak i sin energi- og klimastrategi som skal behandles i oktober.
  2. Be om et felleseuropeisk prosjekt som skal diskutere bygging av en undersjøisk rørledning fra Tyskland til lagringsområder offshore i Norge. Det ville vekke oppsikt i Brussel!
  3. Send invitasjon til den nye energikomisæren som tiltrer 1. november. Inviter ham til Oslo for å diskutere hvordan man skal få fremgang i Road-prosjektet. Dette er tidspunktet der Norge bør ta initiativ til å forme EUs fremtidsplaner.

 

USA og Canada går forbi

Det er nå ett år siden fullskalaprosjektet på Mongstad ble skrinlagt. 2. oktober lander derimot Canada på månen. Da åpner Boundary Dam – et fullskala CO2-fangstanlegg på et eksisterende kullkraftverk. Ved juletider åpner også et gigantisk CCS-prosjekt i Mississippi, USA.

– Europa sakker akterut i teknologiutviklingen innen CCS. Vi henger etter, og vi kan ikke greie CO2-målene våre uten CCS. Det er på tide at europeiske ledere erkjenner dette og handler deretter, sier Davies.

Han håper Boundary Dam blir en game changer.

– Jeg håper det kan inspirere særlig tyske politikere, når de ser at det er arbeidsplasser og penger i dette.

 

– Bør søke norsk hjelp

Davies forteller at alle de politiske partiene i EU-parlamentet støtter CCS, men at framgangen likevel er liten. Per i dag er bare tre prosjekter under planlegging i Europa.

– EU har vedtatt 12 CCS-anlegg, uten å si noe om hvor eller hvordan. Det har vi ikke levert på. Både Road i Nederland og Peterhead i Skottland er gode prosjekter, men det tar lang tid pga liten politisk vilje og mangel på penger.

Han mener derfor at EUs nye energikommisær burde dra til Norge og søke norsk hjelp.

– Og dersom jeg satt i den norske regjeringen, ville jeg trappet opp de norske investeringene i Road for å se til at prosjektet blir noe av. Det vil også gi goodwill i Europa, mener Davies.