Nyheter

Norge må ta vindkrafta i bruk

<small><i>Fagsjef i Bellona, Runa Haug Khoury.</small></i>
Fagsjef i Bellona, Runa Haug Khoury.
Daniel Sannum Lauten/Bellona

Publiseringsdato: 4. juni, 2015

Skrevet av: Ellen Viseth

I dag ble det kjent at Statkraft skrinlegger to store vindkraftutbygginger i Fosen og Snillfjord i Trøndelag. – Politikerne har dessverre ikke evnet å ta den fornybare krafta i bruk, beklager Bellonas Runa Haug Khoury.

I dag kom den beklagelige nyheten om at Statkraft likevel ikke vil investere i vindkraft i Fosen og Snillfjord i Trøndelag. Lavere kraft- og elsertifikatpriser i Norden gjør at prosjektene ikke er lønnsomme.

– Det er veldig synd at prosjektet ikke realiseres. Dette ville vært en viktig milepæl i norsk vindkraftindustri, sier fagansvarlig for energi i Bellona, Runa Haug Khoury.

Hun har likevel forståelse for at prosjektene ikke kan gjennomføres uten lønnsomhet, og mener det skyldes at politikerne ikke har evnet å ta krafta i bruk.

– Dette viser behovet for en politikk som tar i bruk den nye kraften som sertifikatmarkedet bringer til markedet. Bare slik kan vi utløse verdien og klimaeffekten av de 26,4TWh som er på vei inn i det nordiske systemet, sier Khoury.

Hun peker på at transport både på vei og til sjøs må elektrifiseres. Det samme gjelder offshorenæringen.

Bellona mener også at myndighetene må stimulere til vekst i ny kraftkrevende industri, for eksempel datasenter.

– Verdens datamengder dobler seg hver attende måned. Om fem år vil datasentre slippe ut mer CO2 enn hele verdens flytrafikk. Dette kan man unngå hvis industrien legges til land med overskudd av fornybar energi, som Norge, sier Khoury.

– Sertifikatmarkedet har virket som planlagt og bringer ny kraft inn i systemet. Men politikerne må følge opp for å utløse verdiskapingspotensialet i denne kraften. Bare slik kan nye utbygginger bli lønnsomme, sier Khoury.