Nyheter

Jubler over tykkere ozonlag

Bolærne
Bolærne
Bellona

Publiseringsdato: 11. september, 2014

Skrevet av: Bellona

- Det er fantastiske nyheter, og viser at Montrealprotokollen er den mest vellykkede miljøavtalen vi har, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Det er nå 11 år siden Bellona jublet over at nedbrytingen av ozonlaget hadde bremset opp. Nå legger ozonlaget på seg, ifølge en ny FN-rapport.

– Det er fantastiske nyheter, og viser at Montrealprotokollen er den mest vellykkede miljøavtalen vi har, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

På 80-tallet var det KFK-gasser i kjøleskap og i alle slags spraybokser. Man hadde visst i 10 år at KFK-gasser og haloner brøt ned ozonlaget. Likevel måtte miljøbevegelsen og forskerne kjempe knallhardt for å få politikerne og industrien til å ta dette på alvor.

Gjennombruddet kom i 1987, da Montrealprotokollen ble inngått mellom 24 land. I-landene gikk i front, og var med på å dekke u-landenes merkostnad.

– Nå har alle verdens 197 land sluttet seg til protokollen, og utslippene er redusert med over 98 prosent siden 1987. Det viser at dersom mange nok land går sammen, greier menneskene å påvirke klimaet i riktig retning, sier Hauge.

Han tar med seg denne gladnyheten i kampen mot utslipp av andre klimagasser.

– Kampen er ikke over med dette. Nå må vi kjempe mot enorme co2-utslipp som skaper global oppvarming. Allerede er 26 prosent av all CO2 gass som er i atmosfæren menneskeprodusert. Neste år er det klimatoppmøte i Paris, og da må de rike landene vise samme vilje til å gå sammen om en forpliktende avtale som de gjorde i Montreal. Nå vet vi at det virker, sier Hauge.

At verden gikk sammen om å kvitte seg med KFK-gasser, gir også næring til kampen mot andre giftstoffer:

– Nå vet vi at det gikk helt fint å produsere kjøleskap uten disse farlige gassene. Slik er det også med flere andre giftstoffer vi omgir oss med. Man kan fint lage tannkrem uten triclosan, hudkrem uten parabener og deodorant uten aluminium, sier Hauge.