Nyheter

Vil stoppe oljesandprosjekt

Utvinnig av oljesand i Canada
(Foto: UNEP / Flickr)

Publiseringsdato: 28. oktober, 2007

Skrevet av: Ola Innset

StatoilHydro skal utvinne olje fra oljesand i Canada. – Dette er det verste svineriet i hele oljebransjen, sier Frederic Hauge. Han vil at staten skal sørge for at prosjektet aldri blir igangsatt.

– Den norske stat er hovedeier i StatoilHydro, de bør bruke sin makt til å sørge for at StatoilHydro beholder eierinteressene i oljesandfeltet, men unnlater å utvinne oljen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det ville vært et klimatiltak i utlandet som virkelig hadde monnet, sier han.

Enorme utslipp

Å utvinne olje fra oljesand er den mest forurensende måten å drive oljeutvinning på. I april regnet E24 ut at når produksjonen når sin topp om noen år vil oljesandfeltet slippe ut sju millioner tonn CO2 årlig.

Det er mer enn alle norske biler og raffinerier til sammen, men Hauge tror det kan være snakk om enda mer:

– Dette er et område på størrelse med Florida, og 7 millioner tonn årlig kan være bare begynnelsen, sier han.

– Vi vet lite om hva StatoilHydro planlegger å gjøre, for alt skjer stille og i hemmelighet. Vi vil ha mer åpenhet om dette! Sier Hauge til Bellona Web.

StatoilHydro skal bruke gass for å produsere damp som skal injiseres 500 meter ned i bakken for å presse tungolje ut av sanden.

– Her bruker man gass som er en høyverdig energikilde for å utvinne noe av det skitneste som finnes, sier Frederic Hauge.

– Og det trengs fire ganger så mye vann som mengden olje man utvinner. Vi er redd for at elva de henter vannet fra skal nærmest tømmes. Det vannet som er igjen vil bli svært forurenset av alkylfenoler, sier han.

Meroljeutvinning

For at oljesand-prosjektet skal bli lønnsomt er StatoilHydro avhengig av billig gass fra Canada og oljepriser på over 40 dollar fatet.

– Da Statoil bestemte seg for å skrinlegge prosjektene med CO2-håndtering til meroljeutvinning, sa de at det ikke var lønnsomt. Da trengte de en langt lavere oljepris enn det de nå trenger, derfor bør de nå gå igjennom dette på nytt, sier Hauge.

CO2-håndtering med meroljeutvinning går ut på å rense CO2 fra gasskraftverk eller andre utslippskilder for så å injisere CO2 tilbake i oljefeltene for å få mer olje ut av dem.

– Mange sier at det vil bli mer olje med meroljeutvinning, men det fins nok av hydrokarboner i verden, sier Hauge.

– Men mange av de som er igjen begynner å bli fryktelig skitne, og da er det et langt bedre alternativ å tømme de feltene vi allerede har åpnet. Det er uansvarlig av StatoilHydro å la disse ligge og i stedet begynne med dette svineriet, sier han.

Ingen CO2-håndtering

– StatoilHydro sier at hvis ikke de starter utvinning fra dette feltet så vil noen andre gjøre det, og at StatoilHydro gjør det på en mer miljøvennlig måte, sier Hauge.

– Det er ingenting i prosjektet som tyder på de vil benytte CO2-håndtering, så da skal du lete lenge for å finne et prosjekt som er mindre miljøvennlig enn dette. Staten burde bruke sitt eierskap og sørge for at dette aldri blir noe av, sier han.