Nyheter

På vei mot utslippsfri byggeplass

<small>Betongbil med elektrisk trommel på byggeplassen i Ås.</small>
Betongbil med elektrisk trommel på byggeplassen i Ås.

Publiseringsdato: 28. juni, 2019

Skrevet av: Thomas Theis-Haugan

For første gang er det satt i drift en betongbil med elektrisk trommel på en norsk byggeplass. Bellona er initiativtaker til prosjektet, som skal lede til utslippsfri transport av betong.

Statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet fikk i går æren av å trykke på knappen som startet den elektriske trommelen på byggeplassen til Campus Ås.

Det betyr null utslipp av eksos og klimagasser mens den brukes på byggeplassen. I tillegg øker den energiutnyttelsen sammenlignet med vanlige betongblandere.

–  Når anleggsmaskiner går over til elektrisk drift innebærer det betydelige fremskritt, sa Bellonas Frederic Hauge da den elektriske trommelen ble satt i gang.

Hauge_foran-betongbil Daglig leder i Bellona, Frederic Hauge, var på plass da betongbilen ble satt i drift.

For utslippene fra de tyngste maskinene betyr mye for klimaregnskapet. I Oslo står byggeplassene for 8 prosent av byens CO2-utslipp. Elektrifisering betyr også mye for støy, luftkvalitet og bymiljø.

Må skalere opp

– Vi har laget en løsning som kan rulles ut på alle betongbiler i drift i dag. Nå trenger vi flere byggherrer til å etterspørre nullutslippsløsninger, slik at dette kan skaleres opp, sier Bellonas fagsjef Christian Eriksen.

Tyske Liebherr har tatt del i prosjektet gjennom sin forhandler i Norge Jørn Glad AS. På den store anleggsmessen Bauma i april viste Liebherr frem en nyutviklet betongbil –  helelektrisk fra fabrikk.

Christian Eriksen, fagsjef i Bellona Christian Eriksen, Fagsjef i Bellona. Credit: Fredrik Naumann/Felix Features

– Det betyr at det finnes utslippsfrie løsninger både for nyinvestering og for ombygging. Vi er strålende fornøyde med at Liebherr har investert tid og penger i en slik løsning, sier Eriksen.

Betongbilen er utviklet av et konsortium bestående av Bellona, NorBetong, Statsbygg og Jørn Glad AS. I tillegg har Kodyna spilt en sentral rolle i utviklingen av den kompakte retrofit-løsningen. Prosjektet skal nå jobbe videre med å kutte utslipp i betongpumping.

Glede på byggeplassen

Den første betongbilen med elektrisk trommel skaper entusisme på byggeplassen i Ås. Nå er det slutt på å puste inn eksos fra trommelen mens den går.

Andreas_Nilsen_anleggsleder Anleggsleder Andreas Nilsen.

– Nå som dette er en realitet, så gleder vi oss til at alle maskinene blir utslippsfrie, sier anleggsleder Andreas Nilsen.

Betongbilen er finansiert med midler fra Pilot-e, som er et felles initiativ mellom Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.