Nyheter

EU-sjefen ivrer for CO2-rensing

José Manuel Durão Barroso President of the European Commission
(Foto: Europakommisjonen)

Publiseringsdato: 22. januar, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Europakommisjonens president José Manuel Durão Barroso har tidligere uttrykt en viss skepsis til CO2-håndtering, men uttaler nå at alle nye kraftverk bør renses.

Under en tale i London i går sa Barroso at fangst og lagring av CO2 (CO2-håndtering) vil være spesielt viktig i klimakampen, og at det trengs store investeringer i denne teknologien.

– Vi trenger å gjøre CO2-håndtering til en regel for nye kraftverk, og vi må få satt opp 12 demonstrasjonsanlegg innen 2015, sa Barroso.

Første gang

– Det er første gang presidenten i Europakommisjonen har vært så konkret i sin støtte til CO2-håndtering, kommenterer styreleder i Bellona Europa, Paal Frisvold.

Barroso har så langt vist større interesse for andre typer teknologi, men i gårsdagens tale sa han at fossile kilder vil bli brukt i flere tiår fremover, og at utslippene vil bli skyhøye i løpet av kort tid uten CO2-håndtering.

– Tidligere har han hørt på dem som påstår at teknologien for CO2-håndtering ikke er moden, og at det er langt frem til kommersialisering, noe som jo ikke stemmer helt. At Barroso nå er med på at vi ikke kommer utenom CO2-håndtering er veldig positivt.

Et viktig signal

I morgen skal Europakommisjonen presentere sin nye energi- og klimapakke, som vil legge stor vekt på CO2-håndtering. Bellonas Frisvold mener det er av stor betydning at Kommisjonens president så klart anbefaler dette virkemidlet:

– Det er et veldig viktig signal at Barroso sier så klart fra at CO2-håndtering bør bli normen for nye kraftverk. I sin takketale for fredsprisen sa Al Gore at ingen nye kullkraftverk bør bygges uten CO2-håndtering. Men at Barroso sier det midt i EUs tautrekning om virkemidler for innføringen av denne teknologien, det betyr mye, sier Frisvold.

Konkrete følger

Frisvold tror utspillet fra Barroso vil få konkrete følger for diskusjonene i EUs beslutningsorganer det neste halvannet året:

– Energi- og klimapakken som Kommisjonen kommer ut med i morgen inneholder forslag som ikke går like langt, men som skal diskuteres i Europarådet og Europaparlamentet, sier Frisvold.