Nyheter

Igor Sutyagin benådet

Igor Sutyagin.
Foto: sutyagin.ru

Publiseringsdato: 9. juli, 2010

Skrevet av: Ruth Astrid Sæter

- En gledens dag, sier Aleksandr Nikitin og Frederic Hauge i Bellona om at den russiske forskeren Igor Sutyagin er blitt benådet av president Medvedev, etter å ha sittet fengslet i nesten elleve år for spionasje.

For første gang på over 20 år er USA og Russland denne uken blitt enige om en utvekslingsavtale. Fra USA sendes ti personer som er mistenkt for å ha spionert for Russland ut. I Russland benådet i dag president Medvedev fire personer som soner fengselsstraffer for spionasje.

Uskyldig dømt?

En av disse er Igor Sutyagin, en russisk forsker som i 2004 ble dømt for å ha overlevert militære hemmeligheter til et britisk firma, som aktoratet mente var drevet av CIA.

Sutyagin selv har hele tiden hevdet sin uskyld, og at han aldri delte informasjon som ikke var offentlig og åpent tilgjengelig. Han ble pågrepet av den russiske etterretningstjenesten (FSB) i 1999, omtrent samtidig som Aleksandr Nikitin fikk første seier i det russiske rettsapparatet i sin spionsak. Nikitin og Bellona har fulgt Sutyagin-saken tett, og bistått Sutyagins advokater i arbeidet med å få ham løslatt.

Lettet i dag

– Jeg er glad for nyheten om at Sutyagin er benådet, sier Aleksandr Nikitin, leder av Bellonas St. Petersburg-kontor – og som ble frikjent av russisk høyesterett for ti år siden for alle spionanklager.

Flere likhetstrekk med Nikitin-saken

– I dag er vi lettet. En urettmessig fengslet mann er satt fri. Sutyagin gjorde aldri noe galt, tvert imot, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som sier at dette har vært en vond sak for Bellona: – Det ble vanskelig fordi vi ikke greide å få ham frikjent, slik vi fikk til med Aleksandr Nikitin, sier Hauge.

Nikitin-saken og Sutyagin-saken har flere likhetstrekk. Begge ble tiltalt for spionasje, selv om de mente at de kun hadde videreformidlet informasjon som var offentlig tilgjengelig. Den store forskjellen er at Nikitin ble frikjent, mens Sutyagin ble dømt til 15 års fengsel.

Styrte dommere

– FSB lærte mye av min sak, og gjorde ikke de samme ”feilene” da Sutyagin ble stilt for retten. Dessuten var hele rettsapparatet blitt endret innen Sutyagins sak kom opp tidlig på 2000-tallet, påpeker Nikitin og utdyper:

– Dommerne som hadde min sak var uavhengige, og fattet sine beslutninger basert på jus. Etter at Putin ble innsatt som president i januar 2000, merket vi raskt en stor endring. Siden den gang har dommeravgjørelsene vært styrt fra Kreml, sier Nikitin, som er overrasket over nyheten om benådningen i dag.

Overraskende beslutning

– Ja, jeg er overrasket – det er ikke typisk for Russland å fatte en slik beslutning. På den annen side var Sutyagin en øm tå for russerne utad – han var definert som samvittighetsfange av Amnesty International, all saksdokumentasjon var offentlig tilgjengelig og viste at tiltalen var grunnløs – og oppmerksomheten rundt saken hans var ikke akkurat positiv for russerne.

Dessuten tror jeg at USA satt på enkelte personer som det var særdeles viktig for Russland å få tilbake, sier Nikitin.

Han forteller at det fortsatt sitter en rekke vitenskapsmenn og forskere fengslet for grunnløse spionanklager.

– En god del kjenner vi til – men vi mistenker at det også finnes flere vi aldri har hørt om.