Nyheter

USA i bevegelse, Bush står stille

Wikimedia

Publiseringsdato: 26. januar, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Til tross for stort press fra miljøorganisasjoner og næringsliv valgte president George W. Bush å ignorere kravene om utslippstak og kvotehandel på klimautslipp.

– Dette er skuffende, sier Bellonas representant i Washington DC, Svend Søyland til bellona.no.

Bush holdt sin tale til folket natt til i går, og han ba alle være med ham å ”møte den alvorlige klimautfordringen”. Sammen med hans uttalelse om at bensinforbruket nå skal kuttes med 20 prosent mener mange nå at presidenten endelig tar klimaendringene på alvor.

Det er en sannhet med modifikasjoner.

Står fast i fortiden

– Dette er på ingen måte stort, sier Svend Søyland.

– ”Hele” USA vil ha utslippskutt, men Bush står fast i fortiden. Her er det mange store ord, men lite konkret handling.

Mye av kuttet i bensinforbruket skal dekkes inn ved å produsere diesel av kull, uten CO2-rensing.

– Dette vil styrke USAs selvforsyning, men det er ikke et klimatiltak, understreker Svend Søyland.


Bredt samarbeid

På mandag gikk ti konsernsjefer og fire NGO-ledere ut med krav om klimatiltak som er i tråd med noen av de mest ambisiøse lovforslagene demokratene kom med i forrige uke. De sendte også en appell til presidenten om å sette et utslippstak, men til liten nytte. De ti konsernsjefene representerer blant annet General Electric, og Duke Energy, altså noen av verdens største energiselskaper. Sammen med miljøorganisasjoner som Pew Center on Global Climate Change og Environmental Defense lanserte de mandag United States Climate Action Partnership.

Flere ganger under lanseringen ble kullkraftverk med nullutslipp nevnt. Karbonhåndtering begynner å bli kjent tema i Washington DC og de aller fleste NGOer og energiselskaper støtter nå fangst og lagring av CO2 fra kullkraftverk.

Folkekrav

Hele 40 prosent av USAs befolkning oppgir nå klimaendringer som det de frykter mest i framtiden.

– ”Alle” snakker om klima og CO2-håndtering her i Washington, sier Svend Søyland som tror vi vil se store forandringer etter neste valg:

– Det er et folkekrav at miljøspørsmålet blir satt høyt på dagsordenen ved neste valg. Jeg både håper og tror at den nye presidenten vil innta en helt annen posisjon i de globale klimaforhandlingene. Det vi trenger er et USA som går foran i kampen mot global oppvarming.