Nyheter

– USA må lede an

USAs sjefsforhandler Paula Dobriansky møtte Bellona-leder Frederic Hauge tirsdag.
(foto: ola innset/bellona)

Publiseringsdato: 12. august, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

– Vi trenger økt satsing på teknologi, og USA må lede an, sa Frederic Hauge da han møtte USAs sjefsforhandler i klimaspørsmål, Paula J. Dobriansky i Oslo tirsdag.

USAs sjefsforhandler i klimasaker, Paula J. Dobriansky ba om innspill til forberedelsen av FNs klimakonferanse i Poznan, Polen, da hun møtte norske klimaeksperter tirsdag til et seminar arrangert av Bellona.

Økt satsing på teknologi og CO2-håndtering, var svaret hun fikk.

Konferansen i Poznan er den viktigste konferansen i forkant av neste års klimatoppmøte i København. Der er målet å lage en global klimaavtale som skal erstatte Kyoto-avtalen.

– Sats på teknologi

Blant dem Dobriansky møtte i Oslo tirsdag, var Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det er avgjørende at USA leder an i utvikling og investering i ny teknologi. Vi trenger økt satsing på teknologi, og USA må lede an i teknologiinvesteringer, var ett av hans innspill.

Hauge mener også at teknologiinvestering og –utvikling må få en viktigere plass i forhandlingene enn det har i dag. Han understreket også behovet for at rike land inngår større forpliktelser enn fattige land.

– Rike land må inngå forpliktelser for å bygge opp tillit, sier Hauge.

CO2-håndtering

Hauge fokuserte også på at CO2-håndtering må bli en viktigere del av de internasjonale klimaforhandlingene. I dag er det et spørsmål om CO2-håndtering skal bli en del av Den grønne utviklingsmekanismen (CDM).

– CO2-håndtering er et våpen vi ikke hadde da Kyoto-avtalen ble forhandlet fram. Min utfordring til USA er å få CO2-håndtering inn på et annet nivå, sier Hauge.

Møtte Solheim

Dobriansky har vært på norgesbesøk siden torsdag. Under sitt opphold har hun besøkt Mongstad og Svalbard. Tirsdag møtte hun miljøvernminister Erik Solheim.

– Det var et veldig positivt møte, sa Solheim, og bekreftet at han og Doriansky hadde diskutert behovet for å få med Kina og India i en klimaavtale.

USA i endring

USA har tidligere vært en bremsekloss i internasjonale klilmapolitikk. Under klimatoppmøtet i Bali sluttet USA seg til fellesskapet i tolvte time. Denne mentaliteten ser nå ut til å endre seg. Det er en opinionsendring i USA, og begge presidentkandidatene har foreslått utslippskutt.

– Vi ønsker en global klimaavtale, og vi ønsker å være en del av den, forsikret Dobriansky da hun møtte pressen tirsdag.

USA har tidligere vært lite villige til å akseptere en større byrde for rike land enn for fattige land. Dobriansky snakker fortsatt om at det er viktig med forpliktelser fra land som India og Kina, som har en sterk økonomisk vekst.