Nyheter

USA ut av Paris-avtalen: En dramatisk dag for verden

Statsminister Erna Solberg intervjues på Bellonas stand under klimatoppmøtet i Paris. Frederic Hauge i bakgrunnen.
Statsminister Erna Solberg intervjues på Bellonas stand under klimatoppmøtet i Paris. Frederic Hauge i bakgrunnen.

Publiseringsdato: 31. mai, 2017

Skrevet av: Ellen Viseth

- USA isolerer seg fra alt som heter vitenskap og fra resten av verden, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Frederic i New York Frederic Hauge under FN Summit i New York Photo: - Credit: Bellona

Faglig leder Fredric Hauge i miljøstiftelsen Bellona er vantro og rasende over nyheten om at president Donald Trump vil trekke USA ut av Paris-avtalen.

– Dette er noe av det mest umoralske et menneske og en statsleder i en opplyst del av verden kan gjøre mot menneskeheten. USA isolerer seg fra alt som heter vitenskap og fra resten av verden. Nå blir det vi andre mot dem, uansett blir dette et mareritt for Trump, sier Hauge til Dagbladet.

Bellona fulgte hele forhandlingsprosessen tett og var til stede da avtalen ble undertegnet i Paris 12. desember 2015.

 

Verst for USA selv?

– Avgjørelsen er åpenbart svært skadelig for amerikansk økonomi. Trolig vil denne avgjørelsen gjøre mer skade for omstilling i USA enn for verden, sier Hauge.

I sin tale sa Trump at han ønsker å trekke USA ut, for deretter å forsøke å forhandle fram bedre vilkår for USA – og om mulig gå inn i avtalen igjen. Det tror ikke Hauge kommer til å skje.

– Jeg tror det vil komme klare signaler fra de andre verdenslederne på at man ikke reforhandler avtalen med USA. Det kan man ikke bruke tid på. Jeg tror USA vil bli ekstremt isolert i tiden framover, sier Hauge.

Han tror ønsket om å reforhandle kommer av at Trump fortsatt vil ha innflytelse på avtalen. Det vil han ikke få, tror Hauge.

– USA kunne trukket seg ut raskere, men det vil ikke Trump, for han vil ikke miste innflytelse. Men jeg tror mange europeiske statsledere har hatt en jernklo i silkehansken, og nå kan hansken komme til å tas av. Det kan bli alvorlig mangel på kommunikasjon i tiden som kommer, spår Hauge.

 

Kan føre til klimaskadelige feilinvesteringer

Han har ingen sympati for Trumps klaging over at USA har kommet dårlig ut økonomisk i Paris-avtalen.

– USA har enormt mye større utslipp per person enn alle andre land i verden, så man skal synes enormt synd på seg selv for å mene at USA har blitt urettferdig behandlet, sier Hauge.

Han frykter at Paris-exiten vil føre til mer klimaskadelig aktivitet fra amerikansk næringsliv.

– Styrene i amerikanske selskaper har ikke annet valg enn å legge nye forutsetninger til grunn nå. De kan ikke kalkulere med en stram klimapolitikk slik de kan i dag. Det kan føre til betydelige feilinvesteringer i USA framover, tror Hauge.

 

USA går fra motor til sinke

Bellona-lederen påpeker at katastrofen skjedde allerede den dagen Trump ble valgt.

– Obama var en drivkraft i klimaarbeidet, sammen med Kina. At USA og Kina fant sammen før Paris-toppmøtet var utrolig viktig for at avtalen kom i stand. USA som motor i klimasaken forsvant da Trump ble valgt, sier Hauge.

Han nekter likevel for at alt håp er ute for det internasjonale klimasamarbeidet.

– Nå avhenger alt av hvordan de andre store aktørene, som EU og Kina vil reagere. De to møttes forrige uke i Berlin, sammen med Canada, for å snakke om styrking av Paris-avtalen. Altså kan Trumps manøver føre til at USA bare blir mer isolert fra resten av verden, mens andre land rykker fra på teknologi- og energifronten, sier Hauge.

Hauge tror at både Kina og India vil stå ved avtalen.

– India har tatt lange og mange skritt på kort tid. De satser tungt på solenergi, og vil blant annet forby nykjøp av annet enn elbiler fra 2030. Slike ambisjoner tyder på at de ikke trekker seg, sier Hauge.

 

Delstater og selskaper gir håp

Bellona-lederen peker på at også flere delstater i USA har en klimastrategi som ikke påvirkes av Trump.

– California er alene verdens sjette største økonomi, og de følger ikke Trumps politikk. Solenergi tar over stadig større del av energimarkedet, og kullkraft er allerede økonomisk dødt uavhengig av Trumps politikk, sier Hauge.

Et annet lyspunkt er reaksjonen fra private selskaper og bransjeorganisasjoner.

– Etter at Trump ble valgt har vi sett at hundrevis av store, amerikanske selskaper som Coca-Cola, Walmart og Kellogg’s, har stilt seg bak Paris-avtalen. Selskaper setter seg sine egne miljøkrav, uavhengig av Trump. Det gir håp på en mørk dag, sier Hauge.