Nyheter

Norge innfrir ikke Klimaforliket

Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona

Publiseringsdato: 29. mars, 2017

Skrevet av: Ellen Viseth

- I dag annonserte regjeringen at vi ikke når klimaforliket. Faktisk må vi kutte 1 million tonn mer i året for å nå 2020-målene, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Regjeringen la i dag fram nye framskrivinger for norske CO2-utslipp fram mot 2020. Dette er året da Stortingets klimaforlik skal være innfridd. Miljødirektoratets tilstandsrapport fra 2014 viste et gap mellom utslipp og klimamål på 8 millioner tonn CO2. Nå har gapet minket til 3 millioner tonn, ifølge Finansdepartementet. Bellona advarer mot å juble for tidlig.

– Dette er framskrivinger, men vi må se på hva som faktisk skjer. Og de faktiske utslippene i Norge har gått opp de siste årene. Dette skyldes økte utslipp fra oljeindustrien og økt antall fossilbiler, sier Hauge.

 

Regjeringens bilpolitikk er ødeleggende

Hauge er særlig kritisk til at regjeringen skryter av sin egen bilpolitikk.

– Sannheten er at regjeringen har gjort store, tung biler med store motorer billigere. Også de bilene som går på bensin og diesel. Elbilsalget har gått ned det siste året, mens antall solgte fossilbiler øker. Det er lite å skryte av, sier Hauge.

Men til tross for regjeringens politikk ser har mange lyspunkter for biltransporten i 2020:

– Gladnyheten er at framskrivningene for elbiler er altfor konservative. Dette kommer til å gå mye fortere enn perspektivmeldingen anslår. Framskrivningene som kom for tre år siden bommet fullstendig, og det vil man heldigvis også gjøre denne gangen, sier Hauge.

 

Nedlegging av gasskraft kutter utslipp

Han synes også det er en skjebnens ironi i at regjeringens utslippstall blir penere fordi gasskraftverket på Mongstad legges ned.

– For alle som kjempet mot gasskraft på 1990- og 2000-tallet, er dette en ideologisk seier. Vi fikk rett i at fornybar energi ville seire over gasskraften og gjøre den ulønnsom. Dessverre har gasskraftverket rukket å forurense mye i sin korte levetid, sier Hauge.

Han mener dagens fremskrivinger også må være en dytt i rumpa for at regjeringen vedtar et fullstendig forbud mot fossil oppvarming av bygg.

– Forbudet mot oljefyring støtter vi helhjertet. Men det er faktisk ikke vedtatt ennå, og ett av vedtakene som skisseres er fullt av unntak. Vi regner med at disse tallene inspirerer regjeringen til å vedta et ordentlig forbud – uten smutthull. Oppvarming av bygg kan med enkle grep bli fullstendig utslippsfritt i Norge, sier Hauge.