Nyheter

Skrinlegger CO2-rensing på Tjeldbergodden

Tjeldbergodden
Harald Pettersen/Statoil

Publiseringsdato: 20. desember, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

StatoilHydro og Shell dropper planene om utbygging av et gasskraftverk med rensing på Tjeldbergodden. Bellona frykter nå at ingen av planene om CO2-håndtering i Norge blir noe av.

– Det er en kombinasjon av økonomi og manglende tilbakemelding fra myndighetenes side i forhold til lagring og rensing av avfall som gjør at nå prosjektet skrinlegges, sier prosjektleder Kai Bjarne Lima i StatoilHydro til aftenposten.no.

Flaut

Dette betyr at et av CO2-håndteringsprosjektene Norge har kunnet skryte av i klimakampen ikke blir noe av.

– Det er flaut at Norge snakket så høyt om CO2-håndtering på Bali, når prosjektene nå ramler sammen. Regjeringen kan umulig ta klimatrusselen på alvor, sier Bellona-leder Frederic Hauge og legger til:

– Dette er en ordentlig baksmell for miljøkampen.

Ingen elektrifisering

At gasskraftverket og renseplanene på Tjeldbergodden er skrinlagt innebærer at utslippene fra den sterkt forurensende metanolfabrikken på samme sted ikke blir renset. Mer enn 300.000 tonn CO2 slippes ut derfra hvert år.

– Nå fjerner regjeringen og StatoilHydro ikke bare muligheten til å rense disse utslippene, men de gjør det også vanskelig å elektrifisere plattformene i Norskehavet med ren strøm fra Tjeldbergodden, sier en frustrert Bellona-leder.

I dag slipper installasjonene i Norskehavet ut 2,25 millioner tonn CO2 årlig. Av dette kunne man kuttet minst en million tonn ved hjelp av renset strøm fra Tjeldbergodden.

– Når politikerne ikke tør å pålegge oljeselskapene å elektrifisere, så må staten i det minste betale mer for å få på plass CO2-håndtering, sier Hauge.

Flere i fare

Mandag ble det klart at også Mongstad-rensingen henger i en tynn tråd, ettersom regjeringen mener det blir for dyrt å lagre CO2-en fra testanlegget der.

På ubestemt tid har regjeringen utsatt å bygge rørledninger for å frakte CO2 ut til lagringsplasser under havet. Det gjør prosjektet betydelig sårbart at infrastrukturen for transport og lagring av CO2 ikke kommer på plass.

– Det neste vi nå frykter er at også Kårstø-prosjektet faller i fisk. Der skal rensingen egentlig være på plass i 2012, men regjeringen vil ikke bygge rørsystemet som skal frakte CO2 fra Kårstø og Mongstad, sier Hauge.

– Særdeles sterke krefter i oljeindustrien og iOlje- og energidepartementet og i Finansdepartementet gjør det de kan for å motarbeide CO2-håndtering i Norge, legger han til.

Mobile blir permanente

De skitne mobile gasskraftverkene som skal hjelpe Midt-Norge i perioder med kraftkriser ser nå ut til å bli permanente:

– I prinsippet betyr dette at de sterkt forurensende, mobile gasskraftverkene nå blir stående på ubestemt tid, sier Hauge.

– Jeg er dypt skuffet over både regjeringen, Shell og StatoilHydro.