Nyheter

Klart for testsenter på Mongstad

Mongstad-anlegget.
(Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro)

Publiseringsdato: 30. januar, 2009

Skrevet av: Håvard Lundberg

Regjeringen la i dag frem forslag om å investere i et teknologisenter for CO2-håndtering på Mongstad. Bellona er fornøyd med at regjeringen legger opp til å teste ut to ulike teknologier.

Under en pressekonferanse i dag la olje- og energiminister Terje Riis-Johansen frem regjeringens investeringsforslag.

Regjeringen anslår at teknologisenteret vil koste 5,2 mrd. Staten vil stå for investeringer opp mot 80 prosent av dette.

– Det er en historisk begivenhet at man bevilger så mye penger til et klimaprosjekt. Nivået på pengestøtten er unik i verdenssammenheng, sa Riis-Johansen under pressekonferansen.

Bellona fornøyd

Bellona er fornøyd med at regjeringen skal teste ut to ulike teknologier på testsenteret.

– Vi er veldig fornøyd med at man både går for å teste aminrenseteknologi fra Aker Clean Carbon og for at Alstom får testet sin karbonatteknologi, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Internasjonal relevant

I tillegg legger regjeringen opp til å fange utslipp fra både gasskraftverket og raffinereriet som allerede finnes på Mongstad. Eksosen fra raffineriet inneholder en høyere andel CO2 enn eksosgassen fra gasskraftverket, som gjør at den er ganske lik eksos fra et kullkraftverk. Teknologien som testes ut vil dermed være overførbar til store deler av verden.

– Vi er veldig glad for at man legger opp til å teste fangst av eksosgass både fra raffineriet og fra gasskraftverket, fortsetter Hauge.

2014 gjelder fortsatt

Testsenteret skulle opprinnelig stå ferdig til neste år, men under dagens pressekonferanse kom det frem at det først vil stå ferdig i 2011. Likevel understreket Riis-Johansen at målet om å fullskala CO2-håndtering på Mongstad innen 2014 står ved lag.

– Det har hele tiden vært fult mulig for regjeringen å bakke ut av dette, men det har vært for viktig for oss å få på plass dette. Vi tillater oss å prøve og feile, fordi dette er så viktig, sa Riis-Johansen, og la til:

– Grunnen til at vi velger å bruke så mye penger på dette er fordi det er fordømt viktig å få det til.