Nyheter

Festivaler har også et miljøansvar

Hanne Bjørseth er forfatteren bak <i>Miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer</i>
Foto: Bellona

Publiseringsdato: 25. mars, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

I går ble Miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer lansert. Med denne boken får alle arrangører et oppslagsverk i praktisk miljøarbeid

Dette er en bok til alle som arrangerer utendørsarrangement, og som dermed har et mljøansvar å følge opp. Boka kan fungere som en rettesnor for alle typer utendørsarrangementer og gir råd og tips om avfallshåndtering, energibruk, innkjøp, vann og transport for å nevne noe.


Hanne Bjørseth fra GRIP – stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk – er forfatter av boka og har jobbet tett med Øyafestivalen i skriveprosessen. Bakgrunnen for at boka i det hele tatt ble skrevet var et initiativ fra Øyafestivalen som lenge har jobbet for å bli en av de mest miljøprofilerte festivalene i Norge. De aller fleste eksemplene i boka er derfor nettopp fra Øyafestivalens miljøarbeid.


— Vi gikk i dialog med Øyafestivalen rett før jul 2002 og brukte så festivalen i august 2003 som erfaringsgrunnlag. I skriveprosessen var vi også på miljøbefaring på Roskildefestivalen og fikk nyttige innspill derfra sier Bjørseth.


På gårsdagens boklansering sa Hanne Bjørseth at som miljøbevisste har vi en utfordring i å få mer ut av mindre, og gjøre det mulig å tjene penger på å være miljøvennlige. Hun trakk fram søppel som det mest synlige problemet på utendørsarrangementer, men vektla at det også finnes mange flere miljøutfordringer å ta tak i.


På boklanseringen var også Trond Giske fra stortingets kulturkomité, som slo fast at selv om det kanskje er stillere omkring miljøproblemene nå enn på slutten av 80-tallet har problemene ikke forsvunnet, de har tvert i mot blitt forverret. Derfor er det veldig bra at noen spør seg, hva kan jeg gjøre. Giske var også glad for at ikke alt det økte forbruket her i landet ikke bare går til teakmøbler og ekstra varmekabler på hytta – noe går også til kultur og musikk.


Den tidligere statsråden prøvde seg på et aldri så lite ordspill og beskrev Miljøhåndboka som GRIPende god. -Og det aller beste med boka, sa Giske, er at den er enkel i bruk og kan inngå i den daglige aktiviteten.


Miljøhåndbok for festivaler og utearrangementer blir sendt til alle landes kommuner og til arrangørene av større utendørsarrangementer.