Nyheter

Feiret nytt klimafyrtårn med karbonfangstkake

Frederic Hauge serverer kake til byrådsleder Raymond Johansen.
Frederic Hauge serverer kake til byrådsleder Raymond Johansen.

Publiseringsdato: 31. mars, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

– Det er fantastisk å bli invitert akkurat hit. Bellona har i mange år vært pådriver for at vi skal få realisert karbonfangst- og lagring (CCS) på Klemetsrud, sa byrådsleder Raymond Johansen da han kom på kakefest på Bellonakontoret torsdag.

Torsdag morgen inviterte Bellona Oslos byrådsleder Raymond Johansen, næringsbyråd Victoria Marie Evensen, direktør for CCS ved Fortum Oslo Varme Jannicke Gerner Bjerkås, visekonsernsjef i Hafslund Eco Martin S. Lundby og representanter for Hitecvision og Infranode til kake. Anledningen var feiring av at karbonfangst-anlegget på Klemetsrud ble sikret da det finske energiselskapet Fortum solgte sin halvdel av fjernvarmeaktøren Fortum Oslo Varme til Hafslund Eco, Infranode og HitecVision.

IMG_3038 Bellona har bakt karbonfangstkake for å feire at det blir karbonfangst og lagring på avfallsanlegget på Klemetsrud. Photo:

Bellona har i flere år arbeidet med Oslo kommune og med Fortum Oslo Varme, som eier avfallsanlegget på Klemetsrud, om å realisere karbonfangst-prosjektet. Klemetsrud har også vært sentralt i Bellonas europeiske arbeid for CCS, et arbeid som har begynt å gi resultater i form av prosjekter og EU-milliarder til fangst og lagring av CO2.

–Bellona har jobbet med CCS siden tidlig på 90-tallet, og de første samtalene mellom Bellona og Energigjenvinningsetaten i Oslo om CCS fant sted for 12 år siden. Det tar tid å få etablert fremtidens industri-løsninger. At det nå blir CCS på Klemetsrud gjør meg utrolig glad, og viser at det nytter å slåss. CCS er absolutt helt nødvendig for å klare klimamålene, men det er ikke nok; vi må i tillegg gå karbonnegativt. Vi må fjerne CO2 fra kretsløpet, sa Bellona-stifter Frederic Hauge.

CCS på Klemetsrud  er anslått å kutte Oslos årlige klimagassutslipp med rundt 17 prosent.

Næringsbyråd i Oslo kommune, Victoria Evensen, takket ogå Bellona i sin tale.

–Tusen takk Bellona for at dere har vært pådrivere for CCS, også når ingen andre trodde på det, sa hun.

–I byrådet har det vært stor politisk oppsluning om et så kraftfult løft. Det er risikabelt, men helt nødvendig. Etterhvert er det også blitt en sterk oppslutning om CCS i hele Europa, og med CCS på Klemetsrud er vi «first movers», og det er jeg veldig fornøyd med, sa byrådsleder Raymond Johansen.