Nyheter

Første spadetak for Bellonas nye energibygg

(foto: Jack Herheim)

Publiseringsdato: 7. september, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

I formiddag ble grunnsteinen til Bellonas nye kontorbygg lagt ned av Frederic Hauge og ordfører Fabian Stang. Når det står ferdig om et år skal det være et signalbygg innen energibruk.

– Dette blir det tøffeste og mest miljøvennlige næringsbygget i landet. Men jeg håper det ikke er en historie jeg kan fortelle alt for lenge, sa Frederic Hauge, leder i Bellona, under dagens markering av byggestart på Vulkanområdet i Oslo.

– Vi i Bellona vil gjerne gå foran med et godt eksempel, og jeg håper det vi gjør i dag inspirerer mange. Men jeg håper også at noen snart kommer til å utfordre oss og presentere et enda bedre bygg! Selv om jeg tror det blir vanskelig, for dette har vi jobbet en del med, sa Hauge.

Bellona flytter inn i det som blir et signalbygg innen energibruk i oktober 2010. Bygget er en del av Vulkan-prosjektet på Grünerløkka, som vil romme boliger, næringsbygg og kontorer.

Ordføreren håper på langt liv

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, hadde tatt med seg den 105 år gamle dansende dukken Karoline til grunnsteinsnedleggingen.

– Måtte Bellonas bygg være like sprekt om 105 år, sa Fabian Stang mens dukkens danset rundt på bakken foran ham.

Fire elever fra Lilleaker skole var også tilstede, og presenterte sine tanker om hva et miljøhus egentlig er, med tegninger og sitater.

Disse bidragene ble lagt ned i grunnsteinen, i tillegg til dagens aviser, et myntsett fra 2009, Bellonas klimaplan, et bilde av Frederic Hauge og Peter Groth fra utbyggerne Aspelin Ramm, samt et manifest som forklarer Bellona og Aspelin Ramm sine visjoner med huset.

bodytextimage_Vulkano-Medium.jpg Photo: (foto: Trond Isaksen)

Påbudt med energimerking

 

Det blir påbudt med energimerking av bygninger fra 1.1.2010. Nye bygg kan ha et maksimalt forbruk på 165 kWh per m2. Bellona-bygget vil bruke 80 kWh/m2.

Energimerke A vil kreve at bygget bruker maks 84 kWh/m2, mens gjennomsnitt for dagens kontorbygg er 271 kWh/m2.


Enkle energiknep

 

Knepene for energivennlig bygging er enkle. Det handler om ekstra isolering, gode og samkjørte styringssystemer, tilpasning til solforhold og bevisste leietakere.

Bygget blir dessuten utstyrt med solfangere som vil sørge for oppvarming, og på gode dager vil det også kunne levere overskuddsvarme til fjernvarmenettet.

 

Beholder dagens Bellona-hus

Det nye Bellona-bygget blir rett over Akerselva for der Bellona har holdt til siden 1998. Nå jobber miljøorganisasjonen med videre bruk av Bellona-huset i Nordregate 2.