Nyheter

– Ola Borten Moe går av i skam

Mongstad
Harald M. Valderhaug/Statoil

Publiseringsdato: 20. september, 2013

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

- Vi har blitt fryktelig lurt av denne regjeringen. Denne dagen vil stå som et symbol på denne regjeringens inkompetanse på klimateknologi. Det kommer for alltid til å hvile en merkelapp med påskriften «åtte tapte klimaår» på den rødgrønne regjeringen, sier Frederic Hauge.

På en pressekonferanse i Oslo i dag forteller regjeringen at den går vekk fra målet om å realisere et fullskala-anlegg for CO2-fangst og -lagring på Mongstad.

– Dette er en av de styggeste politiske kræsjlandingene vi noen gang har sett. Regjeringen har vist null evne eller vilje til å ta styringen på Mongstad-prosjektet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Dette gjør at nesten alle pengene på Mongstad er bortkastet, i stedet for at bare halvparten.

– Jeg håper inderlig at en ny regjering går gjennom og gransker denne skandalen.

– Dette er Ola Borten Moes siste hilsen til miljøet. Først har han styrt prosjektet så dårlig at det har blitt store overskridelser, deretter bruker han den elendige styringen som et argument for å droppe prosjektet.

Regjeringen skal legge frem planer om et annet fullskala-renseanlegg i Norge innen 2020. Det har Bellona svært liten tro på.

– Det finnes ingen troverdige alternativer til lagringsmulighetene som finnes på Mongstad. Det er nettopp derfor Mongstad er velegnet til et fullskalaanlegg. Det primære målet med Mongstad-prosjektet var å lagre store mengder CO2 og lære mer for å realisere karbonfangst som en avgjørende klimaløsning, sier Keith Whiriskey, ekspert på CO2-fangst og –lagring i Bellona.

– Ingen alternative prosjekter er store nok eller kommet langt nok til å gi slike muligheter til læring og teknologiutvikling. Å miste tempo i denne utviklingsprosessen er en katastrofe for den globale kampen mot klimaendringer, legger Whiriskey til.     

– Dessuten har årevis med investeringer med å karakterisere CO2-lagring i Johansen-formasjonen vært langt på veg bortkastet.

Kontaktpersoner for pressen:
Andreas Kokkvoll Tveit, kommunikasjonsrådgiver i Bellona: 48103464, andreas@bellona.no