Nyheter

Nytt hydrogendrevet strømaggregat

AirGen er et aggregatet som gir en kilowatt. Aggregatet er bygget omkring Ballards Nexa-brenselcelle.

Publiseringsdato: 3. mars, 2003

Skrevet av: Sondre Grinna

De første produktene med brenselceller begynner nå å komme. I Nord-Amerika kan du nå kjøpe et strømaggregat for eksempel som backup for maskiner som ikke må stoppe.

AirGen kalles aggregatet som er tilgjengelig fra Coleman og Ballard. Det er beregnet som er transportabelt strømaggregat eller et nødaggregat. For eksempel kan det brukes som backup for PC’er som ikke må få strømavbrudd. Maskinen starter automatisk når strømnettet faller ut, og fortsetter å gå så lenge hydrogen er tilgjengelig.

Foreløpig konsentrerer man seg om markedet i USA og Canada. Maskinen gir derfor kun 120 Volt med 60 Hertz svingninger foreløpig. Man selger også kun en modell beregnet på industrien, men har andre under utvikling. Grunnen til dette er at man kobler maskinen til ordinære, store hydrogenflasker som ikke skal lagres hvor som helst.

Når maskinen kommer for kontor og hjemmebruk vil man basere seg på lagring av hydrogen i fast stoff. Dette er mye enklere og sikrere å bruke for ukyndige forbrukere. Man setter da inn små flasker med fast stoff i maskinen.

Prisen er heller ikke ment for vanlige forbrukere foreløpig. 45.000 kroner koster herligheten som gir 1000 Watt, i dag. Dyrt for den jevne forbruker, men vel verdt prisen i enkelte nisjer. Bor man i California får man dessuten 7.500 kroner fra staten hvis man er blant de 50 første som kjøper.