Nyheter

NEC lanserer brenselcelle-PC

NEC

Publiseringsdato: 4. juli, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

Den bærbare PCen har innebygget brenselcelle med driftskapasitet på rundt 5 timer og ble i forrige uke presentert i Japan.

Foreløpig er det snakk om en prototype, men etter planen skal brenselcelle-PCen lanseres på markedet høsten 2004, skriver NEC i en pressemelding.


NEC har også planer om å lansere en bærbar PC med innebygget brenselcelle som har en ”batterikapasitet” på 40 timer, innen to år.


Den kompakte brenselcellen kan skryte av å ha effekt-tetthet i verdensklasse med 40mW/cm2, og har en gjennomsnitts effekt på 14W, med 24W som maksimum.


NEC er et japansk IT-selskap som leverer data-, kommuniksajons og nettverksløsninger, og lanseringen fant sted under en pressekonferanse der NEC presenterte sitt nye underselskap NEC Personel Products Ltd. Allerede under datamessa Nano Tech 2003 i februar i år viste NEC fram en PC drevet av en ekstern brenselcelle, og prototypen med innebygget brenselcelle er en videreføring av denne.


Med lanseringen av brenselcelle-PCer ser man også fremvoksten av et helt nytt marked. Til nå har brenselcelle-utviklingen vært primært rettet mot transportbransjen, og da spesielt bil. At man nå tar i bruk brenselceller i husholdningselektronikk åpner et helt nytt marked med høy betalingsvillighet, noe som igjen er en drivkraft for ytterligere FoU på brenselceller.


Fakta om NECs brenselcelle:

  • Spenning: 12V
  • Vekt (vekt drivstoff): 900 gr (300 gr)
  • Kapasitet: ca 5 timer (med 300cc metanol drivstoff med 10% konsentrasjon)
  • Vekt PC med brenselcelle: 2 kg
  • Størrelse: 28,8 X 28 X 4 (cm)