Nyheter

Pressemelding: Elektrifiseringen er 50 år bak skjema

Seniorrådgiver i Bellona, Benjamin Strandquist, har skrevet dette innlegget i samarbeid med EFO og Nelfo.
Seniorrådgiver i Bellona, Benjamin Strandquist, har skrevet dette innlegget i samarbeid med EFO og Nelfo.
Bellona

Publiseringsdato: 16. august, 2021

Norge har forutsetninger for å elektrifisere tilnærmet alt energiforbruk innen 2040 – men i dagens tempo er vi 50 år bak skjema, viser nye tall lansert i dag. – Elektrifiseringen av Norge har stoppet opp, sier seniorrådgiver i Miljøstiftelsen Bellona, Benjamin Strandquist.

Rett før sommeren la regjeringen frem sin nye elektrifiseringsstrategi. Det eneste dette dokumentet gjør klart, er at det må tas ytterligere grep, mener miljø- og bransjeorganisasjonene.

– Ansvaret ligger nå på de som vinner valget, uansett hvem det blir. De må sørge for å få satt konkrete mål, etablere støtteordninger, insentiver og et regulatorisk rammeverk som støtter opp under dette, sier Per Øyvind Voie, næringspolitisk direktør i Elektroforeningen (EFO).

Ingen fremgang siden 2020!

Sammen med Bellona undersøker de hvert år elektisitetsandelen av norsk energiforbruk. På Arendalsuka i dag presenterte de at tallet for 2021 er 53 prosent – det samme som i 2020.

– Det har vært en forbedring på desimalnivå, men altså ikke nok til å vippe det opp et prosentpoeng. Den eneste tydelige forbedringen fra i fjor er ikke uventet på land- og sjøtransport, der vi har kraftige virkemidler for å få folk til å velge elbil og for å erstatte fossile ferger med nullutslippsferge, forteller Benjamin Strandquist, seniorrådgiver for elektrifisering i Bellona.

Hva skjer med Norges klimamål?

Erfaringen fra transportsektoren viser at virkemidler nettopp virker, og at en passiv holdning til elektrifisering i andre sektorer gjør at det vil ta altfor lang tid til å nå Norges klimamål.

– Vi har ikke tid til å vente til 2090 med å få elektrifisert energiforbruket vårt. Vi skal kutte over halvparten av utslippene våre allerede innen 2030, og det stopper jo ikke der. Elektrifiseringen av de fleste prosesser der man i dag benytter fossil energi i form av diesel, bensin, olje og gass er helt vesentlig for å komme i mål, fortsetter Strandquist.

Krever politisk handling

I forbindelse med dagens lansering av nye elektrifiseringstall ønsker derfor EFO og Bellona å understreke at utvikllingen står i fare for å stagnere helt.

Klimakur peker på elektrifisering som Norges desidert viktigste klimatiltak. Nå må politikerne ta grep for å sikre elektrifiseringen av Norge, avslutter Voie.