Nyheter

Tsjernobyl-reaktor stengt – kanskje for alltid

Publiseringsdato: 27. november, 2000

Skrevet av: Thomas Nilsen

Den siste gjenværende atomreaktoren ved Tsjernobyl ble mandag morgen stengt ned etter et uhell. Sjansene er store for at den aldri vil bli startet opp igjen.

Atomreaktoren ble automatisk stengt ned klokken 06.00 lokal tid mandag morgen på grunn av en feil i strømledningene som forbinder atomkraftverket med det eksterne strømnettet. Nødstoppen medførte ikke utslipp av radioaktivitet.


En talsmann for Tsjernobyl atomkraftverk sa i dag tidlig at reaktoren tidligst kan startes opp igjen 2. desember, men sjansene er store for at reaktoren aldri vil bli startet opp igjen. Ukrainske myndigheter vedtok tidligere i år at reaktoren skulle stenges ned for godt 15. desember.


Fungerende direktør for det statlige atomtilsynet i Ukraina, Vadim Hryshenko, sier til nyhetsbyrået Reuters at det er logisk å stille spørsmål ved hvorvidt det er verd å starte reaktoren igjen, bare to uker før den allikevel skal stenges for godt. Reaktoren står for 7 prosent av elektrisitetsproduksjonen i Ukraina.


Tsjernobyl-reaktoren, som er av RBMK-typen, har de siste årene hatt en rekke nødstans på grunn av problemer med kjølerørene inne i selve reaktorkjernen. Ukraina har bedt en rekke vestlige land om økonomisk støtte til bygging av to nye atomreaktorer som kompensasjon for at Tsjernobyl-reaktoren skal stenges.


Også ved Sør-Ukraina atomkraftverk ble en reaktor stanset i dag etter at det ble oppdaget en lekkasje i en dampgenerator. Nødstansen skjedde klokken 09.22, bare tre timer etter at Tsjernobyl-reaktoren ble nedstengt. På grunn av lekkasjen i dampgeneratoren økte mengden radioaktivitet i andre kjølekrets. Det er ikke meldt om økt stråling utenfor reaktoren. Ukrainske myndigheter sier at reaktoren vil bli startet opp igjen innen 4. desember.


I forrige uke ble den ene av de to RBMK-reaktorene ved Ignalina atomkraftverk i Litauen stengt ned etter et uhell.