Nyheter

Tsjernobyl-reaktor stengt – kanskje for alltid

Publiseringsdato: 27. november, 2000

Skrevet av: 2285

Atomreaktoren ble automatisk stengt ned klokken 06.00 lokal tid mandag morgen på grunn av en feil i strømledningene som forbinder atomkraftverket med det eksterne strømnettet. Nødstoppen medførte ikke utslipp av radioaktivitet.


En talsmann for Tsjernobyl atomkraftverk sa i dag tidlig at reaktoren tidligst kan startes opp igjen 2. desember, men sjansene er store for at reaktoren aldri vil bli startet opp igjen. Ukrainske myndigheter vedtok tidligere i år at reaktoren skulle stenges ned for godt 15. desember.


Fungerende direktør for det statlige atomtilsynet i Ukraina, Vadim Hryshenko, sier til nyhetsbyrået Reuters at det er logisk å stille spørsmål ved hvorvidt det er verd å starte reaktoren igjen, bare to uker før den allikevel skal stenges for godt. Reaktoren står for 7 prosent av elektrisitetsproduksjonen i Ukraina.


Tsjernobyl-reaktoren, som er av RBMK-typen, har de siste årene hatt en rekke nødstans på grunn av problemer med kjølerørene inne i selve reaktorkjernen. Ukraina har bedt en rekke vestlige land om økonomisk støtte til bygging av to nye atomreaktorer som kompensasjon for at Tsjernobyl-reaktoren skal stenges.


Også ved Sør-Ukraina atomkraftverk ble en reaktor stanset i dag etter at det ble oppdaget en lekkasje i en dampgenerator. Nødstansen skjedde klokken 09.22, bare tre timer etter at Tsjernobyl-reaktoren ble nedstengt. På grunn av lekkasjen i dampgeneratoren økte mengden radioaktivitet i andre kjølekrets. Det er ikke meldt om økt stråling utenfor reaktoren. Ukrainske myndigheter sier at reaktoren vil bli startet opp igjen innen 4. desember.


I forrige uke ble den ene av de to RBMK-reaktorene ved Ignalina atomkraftverk i Litauen stengt ned etter et uhell.