Nyheter

Alvorlige stråleskader etter atomtyveri

Publiseringsdato: 25. mai, 2001

Skrevet av: Thomas Nilsen

To personer fikk alvorlige stråleskader etter at de forsøkte å stjele metaller fra en atomdrevet fyrlykt nær Kandalaksha på Kolahalvøya.

De to er innlagt på sykehuset i Kandalaksha sør på Kolahalvøya med alvorlige stråleskader på hendene og i øynene. De alvorlige stråleskadene kan i verste fall være dødelig.


To andre menn som deltok i tyveriforsøket sitter varetektsfengslet i Kandalaksha. Tyveri av ulike metaller har blitt et stort problem i Russland de siste årene. Det var under forsøket på å demontere det beskyttende blylokket rundt den sterkt radioaktive strontium kilden at mennene ble utsatt for stråledosene. Høyst sannsynlig var de ikke klar over at fyrlykten inneholdt en sterk strålekilde.


Viktor Kozlov, rådgiver for atomsikkerhet hos administrasjonen i Kandalaksha, sier til nyhetsbyrået AP at tyvene håpet å kunne tjene 3000 rubel (ca. 1000 kroner) hver for salget av blyet.


Atomdrevne fyrlykter utgjør et stort problem langs den Arktiske kysten i Russland. Over 130 slike fyrlykter står nærmest ubeskyttet langs kysten av Kolahalvøya, rundt Hvitesjøen og langs nordkysten av Sibir.


I følge den russiske TV-stasjonen ORT er området rundt den halvt demonterte fyrlykten nå stengt av, og den radioaktive kilden skal ikke utgjøre noen stor fare for miljøet. Et lite område rundt fyrlykten skal være radioaktivt forurenset, og myndighetene i Kandalaksha har stengt av en vei til området og oppfordrer folk til å holde seg unna fyrlykten.


Fylkesmannen i Finnmark og det norske Kystverket har i samarbeid med den russiske Nordflåten skiftet ut flere av de atomdrevne fyrlyktene nærmest grensen til Norge på Kolahalvøya med fyrlykter som får energien fra solceller. De sterkt radioaktive strontium-kildene fra disse fyrlyktene blir sendt til et sentralt lager ved atomanlegget i Mayak i Sør-Ural.