Nyheter

Bred front mot Sellafield

Fiskeriminister Svein Ludvigsen i samtale med den oppvoksende fiskerigenerasjon i Lofoten.
Foto: Thomas Nilsen

Publiseringsdato: 16. januar, 2002

Skrevet av: Thomas Nilsen

Miljøvernminister Børge Brende var svært tydelig i sin kritikk av utslippene fra Sellafield-anlegget da han innledet på konferansen "Lofoten mot Sellafield" tirsdag. Vi skal kjøre knallhardt mot Sellafield, lovte Brende. Utenfor kjørte mange fiskebåter og brukte skipsfløyta i protest mot den radioaktive forurensningen.

I sitt innlegg på konferansen i Stamsund tordnet både miljøvernministeren og fiskeriministeren mot arrogante britiske myndigheter som så langt ikke har tatt hensyn til de norske Sellafield-protestene.


Miljøvernminister Børge Brende lover britene kamp: – Fra norsk side vil ikke protestene mot Technetium-99 utslippene stanse før utslippene selv stanser, sa Brende til bred applaus fra publikum i salen.


Tilhørene var to tidligere statsråder, Havforskninginstituttet, Statens Strålevern, Bellona, lokale ordførere i Lofoten, fiskeriorganisasjoner og en rekke andre.


Utenfor konferanselokalet på brygga i Stamsund demonstrerte skolebarn mot den radioaktive forurensningen fra Sellafield. Både miljøvernministeren og fiskeriminister Svein Ludvigsen fikk overrakt gule T-skjorter med atomsymbol av elevene.


Det folkelige engasjementet mot de truende Technetium-utslippene fra Sellafield er stort i Lofoten. Mange av fiskerne som deltok på konferansen sa at de så på den radioaktive forurensningen fra Sellafield som en av de største trusslene mot næringen fremover.


Nivåene av Technetium-99 i norske farvann har økt sterkt siden utslippene økte på midten av 90-tallet. Men ingen nivåer er foreløpig i nærheten av å utgjøre noen helserisiko. Det er i første rekke hummer og enkelte tang-arter som tar opp Technetium-99. I fisk er nivåene lave.

42814027b500adf5a21d211adb3fe215.jpeg Photo: Foto: Thomas Nilsen

Fiskebåtene som seilte utenfor brygga med skipsfløytene ulene for fullt hadde svarte flagg i toppen av masta i protest mot Sellafield. Liknende markeringer ble tirsdag gjennomført av kystfiskere langs hele norskekysten. Også Stortingsrepresentant Steinar Bastesens båt hadde svart flagg i masta.


Arrangørene av konferansen har fått støtte til sin kamp mot Sellafield fra 72 kystkommuner i Norge.


— Dette grasrotengasjementet i Lofoten er et eksempel til etterfølgelse fra andre kommuner og regioner. Alle vi som har arbeidet i politikken vet at slikt sterkt engasjement blir lagt merke til, sa Brende i sitt innlegg.