Nyheter

Svensk atomkraftverk anmeldt for sikkerhetssvikt

Barsebäck ble satt i drift i 1977. Den svenske atomkraften skal avvikles innen 2010.
Foto: Sydkraft

Publiseringsdato: 19. august, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

Mistanke om dårlige sikkerhetsrutiner gjør at den svenske Kärnkraftinspektionen har anmeldt ledelsen for atomkraftverket Barsebäck til politiet.

Kraftverket utenfor Malmö anmeldes både for brudd på sikkerhetsrutinene og for manglende ettersyn ved reaktor 2, melder Sveriges Radio.

–Alarmerende
Barsebäck 2 ble stengt mellom 15. januar og 7. mars i år på grunn av ujevn vanntilførsel forårsaket av en ledningsfeil. Da hadde isolasjonsmateriale løsnet på innsiden av et vannrør og kommet ut i selve reaktortanken der atombrenselet er. Til tross for at vanntilførselen hadde vært ujevn siden november-desember, ble Barsebäck 2 altså ikke stengt før i midten av januar.

–Dette er alarmerende. Barsebäck skulle vært stengt for lenge siden, og dette viser at kontrollrutinene ved anlegget ikke er gode nok, sier Erik Martiniussen, fagmedarbeider i Bellona.

Burde vært grundigere
Tregheten i stansen er hovedgrunnen til anmeldelsen. I tillegg skal det etterforskes om kontrollrutinene på Barsebäck 2 er gode nok. Kärnkraftinspektionen mener Barsebäck Kraft AB burde vært grundigere i sine undersøkelser om hvorfor vanntilførselen var så ujevn, allerede når dette ble oppdaget i november.

I løpet av sommeren har Kärnkraftinspektionen undersøkt hendelsene med vanntilførselen. Før reaktoren får startes opp igjen etter det ordinære sommerstoppet, krever Kärnkraftinspektionen at Barsebäcks ledelse gjør rede for hva som blir gjort for å forbedre rutinene før verket får starte opp igjen.

Dansk engasjement
Danske myndigheter har flere ganger bedt om at Barsebäck må stenges, og blir nok ikke mindre engasjerte etter denne hendelsen. Det er den geografiske nærheten til den danske hovedstaden som gjør at de engasjerer seg i dette, og begge reaktorene kan sees fra København.

Barsebäck er aldri tidligere anmeldt av den svenske Kärnkraftinspektionen for manglende sikkerhet.