Nyheter

Slutter med atomkraft!

Calder Hall atomkraftverk bruker Magnox-reaktorer<BR> Foto: Richart Hauglin/ Natur og Samfunn

Publiseringsdato: 21. september, 2011

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

Siemens vil ikke lenger bygge eller finansiere kjernekraftverk. Utrolig gledelig, sier Nils Bøhmer.

Det innebærer at selskapet skrinlegger planene om å bygge nye atomkraftverk i samarbeid med russiske Rosatom.

– Vi vil ikke lenger bygge eller finansiere kjernekraftverk. Det er herved et lukket kapittel for oss, sa toppsjefen i Siemens Peter Löscher på en pressekonferanse søndag.

Han forklarte videre at Siemens vil begrense sin aktivitet til flerbruks-teknologi.

– Fremover vil vi kun levere konvensjonelt utstyr som trykkturbiner. Det betyr at våre teknologiske løsninger også skal kunne brukes i gass- og kullkraftverk. De skal ikke være begrenset til kjernekraft.

Fokus på fornybar energi

Siemens, som har bygget samtlige av Tysklands 17 kjernekraftverk, er det første store selskapet som erklærer et slikt strategiskifte etter Fukushima.

– Vår endring i strategi kommer som en direkte følge av katastrofen i Fukushima, og ikke minst som en følge av tyske myndigheters beslutning om å fase ut atomkraft. Samtidig er det verdt å merke seg at vår økte satsning på grønne løsninger og fornybar energi også ligger til grunn for denne beslutningen, forklarer Christian Jahr i Siemens Norge.

I følge tyske pressemeldinger vil flere andre selskaper involvert i tysk kjernekraftindustri også evaluere sin virksomhet fremover.

 

God beslutning
Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer er glad for at Simens nå velger å dreie sitt fokus bort fra kjernekraft.

– Gjennom vårt samarbeid med Siemens ser vi at de har lagt ned betydelige ressurser i å utvikle teknologiske løsninger for energieffektivitet, fornybar energi og CCS. Vi håper at de fortsetter på dette sporet, sier Bøhmer.

Les mer på bellona.org