Nyheter

Solenergi vinner på børsen

Publiseringsdato: 9. august, 2006

Skrevet av: Ola Innset

Siden børsnoteringen i mai har det bare gått en vei for det norske solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC).

– Jeg tror vi gjør det bedre enn Børsen så langt, og det er jo ikke så gæernt, sa konserndirektør Erik Thorsen til NA24 under fremleggingen av RECs resultater for årets andre kvartal. Her kunne de vise til over en milliard i omsetning, en dobling av resultatet fra samme tid i fjor. Etter RECs spektakulære børsnotering i mai var analytikerne positive og forventet rekordtall, men resultatene overgikk alle forventninger.

– Solenergi er en fornybar ressurs som det finnes ubegrensede mengder av. Hver dag produserer sola over 10 000 ganger vårt behov for energi. Det er bare snakk om å kunne konvertere denne energien effektivt til elektrisitet, og det blir vi bedre og bedre på, slik at solenergi nå er på nesten samme prisnivå som annen strøm. Sier Investor Relations ansvarlig Jon Løkke til Bellona Web, som en forklaring på RECs eventyrlige framgang.

Miljøet vinner
”Solen skinner på børsen”, ”Aksjonærene kan sole seg i glansen” og ”Rekordtall for REC” er bare noen av de fantasifulle formuleringene finansavisene har kunnet leke seg med i løpet av helgen. Men solenergiselskapets suksess er en kjærkommen nyhet for flere enn ordspillhungrige finansjournalister:

– At solenergiaksjer er vinnere på en børs dominert av boreriggbonanza og oljeselskaper som flyr høyt på grunn av rekordhøye oljepriser, kan kanskje virke paradoksalt, men nettopp de høye oljeprisen gjør jo fornybar energi mer interessant økonomisk, sier Bellonas nestleder Marius Holm. Bellona har i mange år jobbet for å vise at de miljøvennlige løsningene også kan være de mest lønnsomme.
– Når en tøffere klimapolitikk kommer på plass globalt, vil solenergiens konkurranseevne styrkes ytterligere, og investorer i framtidsrettede selskaper vil høste velfortjent avkastning av sine miljøvennlige investeringer, fortsetter han.

– De politiske rammene kunne selvfølgelig vært bedre, men mange land er flinke til å satse på solenergi, sier Jon Løkke på spørsmål om det legges nok til rette for satsing på fornybar energi. Han framhever blant annet Tyskland, Spania og Portugal som land hvor satsing på solenergi står høyt på agendaen.

Lys framtid
Under resultatpresentasjonen på fredag la konserndirektør Erik Thorsen også fram en rapport over solenergimarkedet, utarbeidet av analysefirmaet Photon Consulting. Rapporten bærer navnet ”Solar Energy, the gun has gone off”, og konkluderer med at solenergimarkedet bare er i startgropen.

– Fossilt brensel blir det mindre og mindre av, og man er nødt til å tenke nytt. De mange problemene med atomkraftverk i både Sverige og Tyskland har satt fokus på fornybar energi. Vi er optimister og ser meget positivt på framtiden, konkluderer RECs Jon Løkke.