Nyheter

StatoilHydro bygger flytemølle

(Foto: StatoilHydro)

Publiseringsdato: 23. mai, 2008

Skrevet av: Ola Innset

StatoilHydro går i gang med å bygge verdens første fullskala offshore vindmølle utenfor Karmøy i Rogaland. – Det er flott at StatoilHydro driver fram teknologi for flytende vindmøller til havs, sier Bellonas Guro Hauge.

Statoils nye vindturbin skal ligge 10 km utenfor Karmøy og ha en kapasitet på 2,3MW. Vindmøllen blir hele 65 meter høy og får en rotordiameter på 82,4 meter.

– Vi bruker vår ekspertise fra offshore-virksomhet til å utvikle offshore vindkraft, sier Alexandra Bech Gjørv, leder for StatoilHydros New Energy-avdeling.

Vindmøllen skal festes på en såkalt Spar-bøye, som brukes ved oljeutvinning.

Ingen storsatsing 

Bellona setter stor pris på at StatoilHydro prøver å gå nye veier:

Vi trenger at StatoilHydro bruker sin kompetanse for å utvikle fornybar energi. Samtidig har selskapet langt igjen før fornybar energi kan kalles en storsatsing i selskapet, sier Guro Hauge, leder av energiavdelingen i Bellona.

Nå er det viktig at regjeringen legger til rette for like rammevilkår for alle som ønsker utbygging av offshore vind.

Utfordrer regjeringen

Olje- og energiminister Åslaug Haga gått høyt på banen for offshore vind. Nå er tiden inne for å vise handling, mener Hauge.

– Det bør utlyses konsesjoner og gjennomføres en anbudsrunde, slik at vi får på plass mer produksjon av offshore-vindkraft, sier hun.

– Det er viktig at rammevilkårene nå kommer på plass, slik at staten ikke blir en bremsekloss i arbeidet for mer fornybar energi.