Nyheter

Oppdrett i Bullaren møter sterk motstand i Sverige

Publiseringsdato: 14. november, 2001

Kampen for villaksen i Enningdalselva er ikke lenger en grensetvist. Nå møter det Gyroinfiserte oppdrettsanlegget knallhard motstand i sitt eget lokalmiljø. Bullarens Fiskevårdsområdesförening, som har 325 medlemmer i Bullarenområdet, krever umiddelbar avvikling.

Bullarens Fiskevårdsområdesförening krever i et brev til det svenske Jordbruksdepartementet at oppdrettsanlegget i Bullaren umiddelbart blir slaktet ned, sanert og avviklet. Foreningen, ved leder Åke Johansson, roser norske myndigheter for deres handlekraft mot lakseparasitten, og konstaterer at Sveriges holdning er » Vi får venta och se vad som händer».


Ikke lenger en grensetvist

På svensk side har striden om det gyroinfiserte oppdrettsanlegget til Svensk regnbågelax blitt omtalt som en «grensetvist», der en gjeng sportsfiskere, og noen rabiate miljøaktivister fra Bellona, hadde erklært krig mot lovlig svensk næringsvirksomhet. Men siden ballen begynte å rulle, har saken fått større dimensjoner. Miljøvernminister Børge Brende løftet saken opp til topp politisk nivå, da han gav sin støtte til Bellona og sportsfiskernes krav, og tok direkte kontakt med den svenske jordbruksministeren Margareta Winberg.