Nyheter

Bøtelagte seierherrer ber om hjelp

Aksjonistene fra Arbeidernes Jeger og fiskeforening i Halden og Bellona vil redde villaksen i Østfold.
Foto: Thomas Heiersted

Publiseringsdato: 11. november, 2003

Skrevet av: Marius Holm

Sommeren 2002 aksjonerte Bellona og Arbeidernes jeger og fiskerforening (AJFF) i Halden mot et gyrodactylus-infisert oppdrettsanlegg i Bullaren- Sverige. Aksjonen endte med full seier, da svenske myndigheter kort tid etterpå stengte anlegget. Likevel ble de 16 aksjonistene dømt til sviende bøter for den ulovlige aksjonen. Nå arrangerer AJFF kronerulling for aksjonistene.

Bullaren-aksjonen:

Startskuddet for innsamlingsaksjonen gikk på landsmøtet i Norges jeger og fiskerforbund i helgen. AJFFs leder Steinar Torp fikk stor sympati fra lakseentusiaster i det ganske land. Aksjonen reddet den fantastiske villaksstammen i Enningdalsvassdraget fra den dødelige parasitten Gyrodactylus salaris, som har tatt knekken på over 40 laksebestander i Norge.

Kampen mot den svenske bedriften som truet laksestammen i Enningdalen, pågikk over flere år, og var ressurskrevende for både Bellona og AJFF. Men den endelige seieren viser at det nytter å kjempe, og at innsatsen var verdt hver krone og arbeidstime som gikk med. Likevel, bøtene som nå forfaller til betaling, er tunge å bære for de 16 aksjonistene. Bøter opp mot 15 000 kroner per person ligger tett opp mot månedslønna til både miljøvernere og lakseentusiaster, så jula kan bli mager for mange.

Kronerullingen som nå er iverksatt, gir deg muligheten til å bidra! Alle som støttet vår kamp for villaksen oppfordres herved til å bidra med en liten julegave til de som ofret rullebladet sitt for kampen mot gyrodactylus.

Små og store bidrag kan overføres til:
AJFF v/Steinar Torp
Karrestadveien 31
1782 Halden.

Kontonummer 1030 10 11909