Nyheter

Ap-velgere mot oljeboring i nord

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).
(foto: scanpix/regjeringen)

Publiseringsdato: 20. april, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Et flertall av Arbeiderpartiets velgere er motstandere av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. – Partiledelsen er i utakt med velgerne, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

En ny undersøkelse gjennomført av WWF viser at et flertall av Ap-velgerne sier nei til oljeboring i sårbare havområder både utenfor kysten av både Møre, Trøndelag og Nordland.

I utakt

– Her er partiledelsen i Arbeiderpartiet tydelig i utakt med sine egne velgere, sier Frederic Hauge.

Aps landsmøte avsluttes i Oslo i morgen, og det er ventet at et flertall av delegatene går ikke inn for å stenge Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning, slik som mindretallet ønsker. Flertallet av landsmøtedelegatene vil mest sannsynlig utsette denne avgjørelsen til behandlig av Forvaltningsplanen i 2010.

Holdningsendring

– Dette viser at det er en holdningsendring, også blant Aps velgere når det gjelder miljø og sårbarhet, sier AUF-leder Martin Henriksen til Dagsavisen.

Henriksen er medlem av programutvalget, og en av Aps mest markerte motstandere av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Paradoksalt nok så er fiskeriminister og Ap-nestleder Helga Pedersen en av de mest profilerte tilhengerne.

Mektig fiende

Det er allikevel ventet at cirka 100 av landsmøtets 300 delegater vil stemme for fatte beslutning om å stenge Lofoten og Vesterålen allerede nå. Dette gleder Frederic Hauge:

– Vi har en svært mektig fiende i oljeindustrien, som bruker enorme ressurser på å bekjempe oss. Men disse havområdene er så sårbare og så viktige for verdens matforsyning at det vil være galskap å slippe til oljeselskapene. En måling som dette gir oss nye krefter, og vi skal jobbe jevnt og trutt videre, sier han.