Nyheter

– Positivt at Enova snur om havbruksstøtte

<small>Christian Eriksen,
Fagsjef i Bellona.</small>
Christian Eriksen, Fagsjef i Bellona.
Fredrik Naumann/Felix Features

Publiseringsdato: 25. juni, 2020

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

Enova åpner nå muligheten for at flere havbruksaktører kan gjøre de samme grepene som Bremnes Seashore, Miljøstiftelsen Bellona og ABB gjorde da vi i går lanserte verdens første helelektriske oppdrettsanlegg.

Enova åpner nå muligheten for at flere havbruksaktører kan gjøre de samme grepene som Bremnes Seashore, Miljøstiftelsen Bellona og ABB gjorde da vi i går lanserte verdens første helelektriske oppdrettsanlegg.

Enova sendte i dag ut pressemelding om hvordan de skal bruke ekstramidlene i forbindelse med omstillingspakken, hvor et av tiltakene som støttes er:

Elektrifisering av havbruksnæringen

 «Framover satser Enova ekstra på elektrifisering av havbruksnæringen. Det innføres støtte til batteripakker for fôrflåter med dieselaggregat og Enova gir et ekstra løft til elektrifisering i områder med begrenset kapasitet, gjennom å støtte løsninger med batteripakker sammen med strøm fra land.»

– Bellona synes det er gledelig at Enova gjeninnfører støtte til elektrifisering av havbruket. Klimakur 2030 pekte på et stort potensial for utslippskutt i næringen. Gode støtteordninger behøves for å utløse dette. Etter å ha avviklet sitt forrige program for fôrflåter, er det positivt at Enova nå snur, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.

Næringen kan kutte 300.000 tonn CO2 per år

Verdens første helelektriske oppdrettsanlegg ble åpnet av statsminister Erna Solberg i går.

– Bremnes Seashore, ABB og Bellona utviklet prosjektet sammen – uten Enova-støtte – for å vise at det er mulig. Disse løsningene kan kutte 300 000 tonn CO2 fra havbruksnæringen ved implementering i stor skala, sier Eriksen.

For å akselerere overgangen til nullutslippsløsninger er det behov for vesentlig støtte.

– Det nye programmet til Enova åpner nå muligheten for flere havbruksaktører til å gjøre de samme grepene, og kutte opp mot 100% av sine direkte utslipp, sier Eriksen.