Nyheter

Halv seier for miljøet

Publiseringsdato: 8. september, 1997

Skrevet av: Runar Forseth

-Vi fikk to halve seire i dag, sa faglig leder Rune Haaland i Bellona da de sju aksjonistene klatret ned fra kaikranene ved Arendal Smelteverk i 17- tida i dag. Bellona hadde da blokkert alt arbeid på kaia siden kvart over fem i morges.
Runar Forseth
08/09-1997 12:00

Bellona-aksjonen i Arendal avsluttet:
Halv seier for miljøet

-Vi fikk to halve seire i dag, sa faglig leder Rune Haaland i Bellona da de sju aksjonistene klatret ned fra kaikranene ved Arendal Smelteverk i 17-tida i dag. Bellona hadde da blokkert alt arbeid på kaia siden kvart over fem i morges.

-Vi har fått god respons både hos den lokale fagforeningen og Norsk Kjemisk sentralt, sa Haaland, som blant annet viste til at arbeiderne er interessert i å se på renseteknologier i Nederland. -Stemningen har vært god hele veien, og vi har hatt en langt bedre dialog med de ansatte enn med ledelsen ved verket.

-Den andre halve seieren kan vi takke SVs Erik Solheim for, i og med at det var hans fortjeneste at miljøvernminister Thorbjørn Berntsen sa seg villig til å møte oss. Vanligvis er vi ikke på talefot med ministeren i slike saker, fortalte Haaland.

Solheim omtalte silisiumkarbidfabrikken som «et lite stykke Russland i Norge» da han besøkte aksjonistene tidligere på dagen. Beskrivelsen passer i følge Bellona svært bra, siden bedriften ikke har blitt modernisert siden den ble bygget i 1913.

Arendal Smelteverk står for Norges største utslipp av svovel, og er skyld i hele 10% av svovelnedfallet over det fiskedøde Sørlandet. I tillegg slippes store mengder støv og kreftfremkallende PAH ut. Bedriften har tradisjonelt hatt usedvanlig liberale utslippsbegrensninger, og utgjør sammen med Norges to andre silisiumkarbidfabrikker noe av det værste innen forurensning i Norge.

Bellonas fagansvarlige under aksjonen, Bård Bergfald, karakterisert aksjonen som meget vellykket. -Vi kunne knapt ha ventet å oppnå mer enn vi faktisk gjorde, sa Bergfald få minutter etter at den siste aksjonisten hadde klatret ned.

Les mer:

  • Solheim presset miljøministeren: Berntsen vil møte Bellona
  • Arendal Smelteverk fortsatt blokkert: Bellona ber om møte med Berntsen
  • Politiet måtte gi opp: Bellona hindrer lossing ved Arendal Smelteverk
  • Pressemelding fra Bellona
  • Småbåter mot svovelutslipp
  • Bellona Fakta nr. 85: Arendal Smelteverk