Nyheter

Miljøhelter hedret i London

London 25 oktober 2007
(Foto: TIME Magazine)

Publiseringsdato: 26. oktober, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

400 spesielt inviterte gjester og toppsjefene i TIME Magazine hedret i går Frederic Hauge og de andre utvalgte på TIMEs eksklusive liste over ”Heroes of the Environment”.

I går kveld arrangerte verdens største nyhetsmagasin, TIME Magazine, for første gang en ”Heroes Awards Ceremony” for bare ett utvalgt tema: miljø. Miljøheltene ble tatt i mot på grønn løper foran majestetiske Royal Court of Justice i London. Inne ventet 400 gjester, champagne og kanapeer.

Dick Parson, toppsjefen i TIME Warner, startet seremonien og takket miljøheltene for deres engasjement. Senere fulgte flere redaktører i TIME før første prisvinner ble introdusert.

Naturlig interesse

Verdens største TV-navn innen naturprogrammer, David Attenborough, sa i sin takketale at mange spør ham hvor han har fått sin store interesse for naturen og miljøet fra.

bodytextimage_Attenborough-1.jpg Photo: (Foto: TIME Magazine)

– En slik interesse har man med seg fra man er født. Derfor spør jeg heller når de sluttet å være interessert, sa Attenborough.

Han la vekt på at folk på kloden må kjenne naturen hvis de skal ønske å ta vare på planeten. Med over halvparten av verdens befolkning bosatt i byer er dette en stor utfordring, men Attenborough har gjort en enorm innsats for å spre kunnskap og interesse.

TV-journalisten roste TIME for å ha vært pionerer når det gjelder å informere om viktige tema, deriblant miljø, og sa at han satte prisen høyt.

17 til stede

Av de 43 utkårede var 17 personer til stede under gårsdagens prisutdeling. Blant kjente navn som dessverre ikke hadde mulighet til å stille var Al Gore, Angela Merkel, James Hansen, James Lovelock, Robert Redford og Wangari Maathai. Men blant de tilstedeværende heltene fantes en rekke ulike personer som ifølge TIME alle er av stor betydning for planetens framtid.

Richard Sandor fra USA er en anerkjent økonom som kalles ”the father of carbon trading” på grunn av sitt arbeid med kvotemarkedet. Tyrkiske Ahmet Lokurlu lager kjølesystemer ved å bruke solkraft. Israelske Benjamin Kahn redder korallrevene i Rødehavet. Amerikanske Ray Anderson kutter utslippene i sin bedrift Interface til det minimale, og Abul Hussam har ved hjelp av sitt SONO filter renset vannet til hundretusenvis i hjemlandet Bangladesh.

Alle de utvalgte miljøheltene fikk samme pris. For å se hele listen med helter, les artikkelserien ”Heroes of the Environment” i TIME.

Den uredde russiske forskeren Olga Tsepilova var blant de tilstedeværende prisvinnerne Bellona kjenner best fra før. Hun trosser mye motgang for å kartlegge forurensning og dens konsekvenser for russere.

Kan ikke mislykkes

I sin takketale la Bellona-leder Frederic Hauge vekt på behovet for handling – nå.

– 80 prosent av energibruken er fossil, og vi må kutte nærmere 80 prosent av utslippene. Vi vet hva som må til: mer fornybar energi, bruk av biomasse, energieffektivisering og CO2-håndtering, sa Hauge og gjentok:

– Det er nå vi må gjøre noe. Å mislykkes er ikke et mulig alternativ.

Bellona-leder Frederic Hauge ble en av de utvalgte ”Heroes of the Environment” på grunn av sitt langvarige miljøengasjement og arbeid både i Norge og internasjonalt, og sin løsningsorienterte tilnærming til miljøutfordringene vi står overfor. Les TIME-artikkelen om Hauge her.