Nyheter

G8 vil halvere klodens utslipp

Jordkloden
(Foto: Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 8. juli, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

På toppmøtet i Japan har G8-lederne blitt enige om å sette seg som mål å kutte verdens klimagassutslipp med 50 prosent innen 2050. Bellona-leder Frederic Hauge sier at beslutningen gir håp.

På G8-toppmøtet i Tyskland i fjor, ble G8-landene enige om å ”seriøst vurdere” en halvering av sine klimagassutslipp. Bellona etterlyste da en mer konkret avtale, og er setter pris på at en viss konkretisering kommer nå.

Kunne vært tøffere

I en felles uttalelse sier statslederne fra G8-landene at de vil jobbe mot et mål om å halvere verdens klimagassutslipp innen 2050. Ifølge BBC sier de at de vil jobbe sammen med de nærmere 200 andre landene i verden som har signert FNs klimakonvensjon (UNFCCC).

– Målet kunne ha vært tøffere, men dette er tross alt en klar og positiv utvikling fra G8-møtet i fjor, og det er inspirerende for den videre kampen, sier leder av Miljøstiftelsen Bellona, Frederic Hauge.

Globale utslipp

Bellona mener det ligger et viktig signal i meldingen om at målet gjelder globale utslipp, og ikke bare G8-landenes egne utslipp.

– Hvis utslippene skal ned med 50 prosent på verdensbasis betyr det at de må ned med mye, mye mer i de rike landene, sier Hauge og legger til:

– Dette krever en massiv satsning på klimatiltak som fornybar energi, energieffektivisering, dyrking av mer biomasse og rensing av store utslippskilder. Disse virkemidlene står klare, men nå må de bli tatt i bruk i stor skala.

Bellona presenterte nylig en rapport som viser hvordan det er mulig å kutte dagens globale klimagassutslipp med 85 prosent innen 2050.

Klimaforhandlinger

Med avtalen som kom i fjor, viste president Bush at han hadde flyttet på seg, etter lenge å ha benektet at klimaendringene var reelle. Med dagens avtale har verden kommet enda et skritt lenger:

– Nå kan vi flytte diskusjonen fra om vi skal gjøre noe til hvordan vi skal gjøre det. Dessuten legger denne G8-uttalelsen et betydelig press på India og Kina. Avtalen gir håp foran de vanskelige klimaforhandlingene som er ment å ende med en ny internasjonal klimaavtale i København neste år, sier Hauge.

Fra dagens nivå

G8 – eller ”Gruppen av åtte” – består av USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Japan, Italia, Canada og Russland, og er ansvarlig for rundt halvparten av dagens klimagassutslipp på jorda.

Statsminister i Japan, Yasou Fukada, er vert for møtet som nå holdes i Japan. Han sier ifølge NTB at grunnlaget for kuttene man har blitt enige om skal regnes fra «det nåværende nivået». Dette strider med EUs og flere miljøorganisasjoners standpunkt, som mener referanseåret må være 1990.