Nyheter

Dansk forhandlingstekst vekker harme

(Foto: cop15.dk)

Publiseringsdato: 9. desember, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Bellona mener tallet er for lavt i det danske forslaget til forhandlingstekst, men viser til nødvendigheten av at også u-landene må forplikte seg til kutt i klimagassutslipp.

Utkastet fra Danmark tar til orde for at også utviklingslandene må påta seg bindende forpliktelser om utslippskutt, noe dagens Kyoto-avtale ikke pålegger dem. Det vekker også harme at det i teksten foreslås at man skal gå bort fra den nåværende inndelingen i i-land og u-land, og heller få en ny differensiering som skiller rike u-land fra fattige u-land.

– Utkastet setter resultatet av klimatoppmøtet i fare, sier Sudans Lumumba Stanislaus Di-Aping (bildet), ifølge NTB. Han leder G77-gruppen av utviklingsland.

The Guardian har publisert det danske utkastet til forhandlingstekst.

– Dette er dessverre realitetene

– Dette er dessverre realiteten. U-land, spesielt mellom-landene, må også ta kutt, hvis vi skal hindre en global oppvarming til å overstige to grader, sier Svend Søyland, internasjonal rådgiver i Bellona.

Søyland er på plass i København, hvor han følger forhandlingene om en ny, internasjonal klimaavtale. Han understreker at det i dag er stor forskjell på G77-landene, som består av både fattige land som fattige Sudan og Stillehavsstater, og mye rikere land som Kina, India og Brasil.

En av Bellonas ansatte er også observatør i den norske delegasjonen.

Vertsnasjonens forslag

Danmark som vertsnasjon for FNs klimatoppmøte COP15, har mulighet for å legge fram en forhandlingstekst. Denne skulle FN-forhandlerne selv egentlig hatt klar etter det siste forberedende møtet i Barcelona, i november. Dette lyktes de ikke med, og Danmark har derfor jobbet fram et forslag til forhandlingstekst.

På en pressekonferanse i dag forsvarte Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm danskenes initiativ til å fortgang i forhandlingene, og sier til Adresseavisen at ”Jeg synes danskene gjør en god jobb som vertsland for klimaforhandlingene når de prøver å sette fart i en prosess som har gått veldig tregt til nå.”

Følg også med på http://en.cop15.dk/

Oppdatert 10.12.2009:
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sa natt til torsdag at Danmark kommer til å
lansere et nytt klimautkast i helgen. Han kaller forslaget til slutterklæring som var lekket tidligere denne uken for «et uformelt arbeidsdokument».