Nyheter

Optimistisk åpning av Bellona-paviljongen

(Foto: Annicken Vargel / Bellona)

Publiseringsdato: 7. desember, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

- Jeg er optimist, sa miljøvernminister Erik Solheim, da han åpnet Bellona-paviljongen ”101 Solutions” på Rådhusplassen i København mandag kveld.

– Vi skal bygge grunnlaget for et nytt internasjonalt system, og jeg tror vi vil komme langt i dette byggverket her i København, sa Erik Solheim, og berømmet Bellona og Statkraft for å fokusere på løsninger på klimakrisen på sin paviljong på fremtidsbyen Hopenhagen.

Tror på suksess

HopenhagenLIVE er klimaforhandlingenes vindu mot verden, og åpnet mandag på Rådhusplassen.

– Jeg tror vi skal kunne si den 18. desember, at ja, vi klarte å ta klimaarkitekturen ett skritt videre, sa Solheim, etter å ha klippet snora inn til Bellona-paviljongen.

Vil vise løsninger

– Vi vil vise fram løsninger slik at politikerne vet at det går an å løse klimakrisen. Det gjelder å ikke bare se på kostnadseffektivitet, men på tekniske muligheter og løsninger, sa leder i Bellona Frederic Hauge under åpningen av paviljongen, som har funksjon som fremtidsbyen Hopenhagens vitensenter.

Etterlyser finansiering

På scenen denne samme kvelden sto Københavns overborgermester Ritt Bjerregaard, Gro Harlem Brundtland og Yvo de Boer for den offisielle åpningen av hele Hopenhagen.

– Alt vårt håp er nå knyttet til København, sa Gro Harlem Brundtland, tidligere statsminister i Norge, og nå FNs spesialutsending i klimasaker.

– Vi trenger en global avtale, fortsatte Brundtland, og ga klart uttrykk for at forhandlerne i København må bli enige om mer enn en ny deadline:

– Vi trenger en betydelig finansieringspakke, sa Brundtland til stor applaus til de mange fremmøtte i Købehavns milde vinterkulde.

Ambisjonsnivå

FNs sjefforhandler Yvo de Boer understreket i sin tale at verden må handle nå.

– Ambisjonsnivået på en avtale må tilsvare størrelsen på de problemene vi står overfor, sa de Boer.