Nyheter

– Europa må ta lederskapet

<small><i>John Podesta hos Bellona i Oslo</i></small>
John Podesta hos Bellona i Oslo
Thomas Theis-Haugan

Publiseringsdato: 2. desember, 2018

Skrevet av: Thomas Theis-Haugan

Bellona og Center for American Progress ber europeiske land om å ta lederskap i kampen mot klimaendringer.

Nå starter FNs klimakonferanse COP24 i Katowice i Polen. Delegater fra hele verden skal følge opp Parisavtalen.

Den er USA på vei ut av, og president Donald Trump forsøker også å hindre forskningen på klimaendringer. Heldigvis møter han motstand i sitt eget land.

Viktige rapporter

Den sentrale demokratiske tenketanken Center for American Progress ledes av John Podesta. Han var Barack Obamas klimastrateg, Hillary Clintons valgkampleder og stabssjef i Det hvite hus under Bill Clinton.

Denne uken var Podesta invitert av Bellona til Brussel og Oslo, der han presenterte arbeidet sitt med å dokumentere hvordan Donald Trump prøver å hindre klimaforskningen ved å stoppe finansieringen av den.

Det har nylig resultert i flere rapporter fra Center for American Progress.

Innsamling og analyse av data er avgjørende for vår forståelse av klimaendringer. De trengs for å synliggjøre behovet for å flytte investeringene til nye områder og for å sette i gang vitale prosjekter, slik som fangst og lagring av CO2.

Podesta i Oslo 2 Podesta deltok også på et åpent frokostmøte arangert av Footprint, Bellona og Storebrand Photo:

I Brussel og Oslo møtte Podesta en rekke forskere og politikere. I Brussel presenterte han blant annet funnene i høring i EU-parlamentet. I Oslo deltok et større panel av forskere i Podesta-møte hos Bellona, mens en samlet Energi- og miljøkomitee på Stortinget lyttet til hva han hadde å fortelle.

Podesta forteller at han ble inspirert til å lage disse rapportene etter møtene sine i Norge under Arendalsuka i 2017, der han var invitert av Bellona til å møte norske forskere.

Ta lederskap

Hvis Trump hadde fått det som han ville, hadde halvparten av klimadataene som i dag samles inn av satellitter, forsvunnet. Men usannheter blir ikke mer sanne av å kvele vitenskapen. Det er avgjørende å beskytte forskningen blant alle usannhetene som spres i kjølvannet av Trump.

Budskapet fra Bellona og Center for American Progress til Europa er klart: Møte farene som skapes av Trump med å ta lederskapet i verden for å bekjempe klimaendringene.

Bellona Europa har også laget en konkret liste med anbefalinger til EU. Den kan du lese her.

Bellona er i høyeste grad til stede i Katowice med arrangementer de neste to ukene. Sentralt står blant annet karbonfangst og -lagring og elektrifisering.

Date Topic Location Bellona involvement
Dec 5 Zero emission construction sites Nordic pavilion Co-organiser and speaker
Dec 6 Marine biomass Nordic pavilion Speaker
Dec 6 Industry decarbonisation Warmia. (Official UN side event) Co-organiser and moderator
Dec 12 CCS-demystifying negative emissions EU pavilion. Room Brussels Co-organiser and speaker
Dec 14 Transport, cities and consumers EU pavilion Co-organiser and speaker