Nyheter

Mindre is i Arktis

Publiseringsdato: 29. mai, 2001

Skrevet av: Einar Håndlykken

Børge Ousland har akkurat returnert til Norge etter å ha gått Nordpolen på tvers aleine på ski. På turen observerte han at isen over Arktis har minket kraftig. Nå advarer polfareren mot klimaendringer.

Børge Ousland advarer mot klimaendringer:

Ousland var den første som gikk uten støtte til Nordpolen sammen med en venn i 1990, og i 1994 gjentok han denne bragden aleine. I 1996 ble han den første til å gå på ski aleine til Sydpolen, og året etter den første som har krysset Antarktis aleine og uten støtte. Målet for den siste turen som var å bli den første til å gå aleine og uten støtte over hele Arktis, gikk i vasken da hans første pulk brøt sammen etter tre dager og han måtte få sluppet ned en ny fra fly.

Tilbake på fastlandet 82-dagers turen fra Russland til Canada via Nordpolen, sa Ousland til NTB at isen over Arktis har minket betraktelig i løpet av de siste sju årene, sannsynligvis på grunn av global oppvarming. – Isen mot Nordpolen synes å være mye tynnere enn normalt. Derfor var den mer ødelagt, og forholdene var mye vanskeligere enn i 1994. Ved 87 grader nord var den opptil en meter tynnere, sa Ousland.

Gjorde målinger
På veien målte han tykkelsen på isen på oppdrag fra Norsk Polarinstitutt. Han gjorde lignende målinger i 1994. Ousland tror selv at isen har smeltet som følge av global oppvarming. Talsmenn for ekspedisjonen sier at Ousland målte istykkelsen til mellom 60 centimeter og 1,8 meter. For 30 år siden var isen i nordpolområdet mellom 1,8 og 3,1 meter, ifølge tidligere studier. I sitt første møte med pressen etter at han nådde Ward Hunt Island i Canada onsdag, fortalte Ousland også at det var langt flere isbjørner i nærheten av Nordpolen enn før. Han sa han trodde den sterke økningen i forekomsten av isbjørner skyldes at bjørnene må reise lenger for å jakte på sel på grunn av den tynnere isen. Ousland sa også at han var blitt overrasket over å komme over store tømmerstokker og drivved fra Sibir i nærheten av Nordpolen, noe som også kan være et tegn på at isen er blitt tynnere.

– Jeg så tømmerstokker som sto rett til værs i isen, med røtter og det hele. Jeg så også sand fra elvene på isstykker som antakelig kom fra kysten av Russland, sa han i følge NTB.