Nyheter

Se isen smelte

Issmelting i Arktis siden 1979
(Illustrasjon: National Snow and Ice Data Centre)

Publiseringsdato: 5. november, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Smeltesesongen i Arktis er over og denne sommeren har det smeltet mer is enn noen gang tidligere. Den gamle rekorden fra 2005 ble slått med hele 23 prosent. Se animasjon av smeltingen år for år her.

– Dette viser med all tydelighet hvor viktig det er at verdens ledere kommer fram til en bindende avtale om store kutt i klimagassutslippene under miljøtoppmøtet på Bali neste måned, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Hav-isen i Arktis er en viktig indikator på hvor langt den globale oppvarmingen har kommet, sier han.

– Vi kan begrense effektene av klimaendringene, men da må vi straks få på plass en ny internasjonal avtale hvor alle de store forurenserne er med, sier Hauge til Bellona Web.

Rekordår

National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) i Boulder, Colorado følger hvert år is-smeltingen i Arktis med argus-øyne. I år har smeltingen av hav-is overgått alle tidligere sommere.

– Drivhuseffektens virkninger synes nå klart og tydelig, sier Senior Scientist Mark Serreze i en pressemelding.

NSIDC har laget en animasjon som viser utviklingen i is-smeltingen fra 1979, når man først begynte å ta satelittbilder og fram til i dag. Se animasjonen her.

Den arktiske hav-isens lyse overflate reflekterer nærmere 80 prosent av sollyset. Når isen smelter byttes hvit is ut med mørkt hav som, istedenfor å reflektere sollyset, absorberer så mye som 90 prosent av det. Dermed blir havet varmere og temperaturen stiger ytterligere.

Les mer om global oppvarming, arktis og is-smelting ved å følge linkene til høyre på siden.