Nyheter

EU-vedtak sikrer CO2-håndtering

www.bundesregierung.de

Publiseringsdato: 3. februar, 2010

Skrevet av: Ola Innset

EUs medlemsland sikret i går kveld cirka 35 milliarder kroner til fullskala CO2-håndteringsprosjekter, og innovative prosjekter for fornybar energiproduksjon.

– Dette er en milepæl for CO2-håndtering, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Pengene skal gis i form av utslippstillatelser som produsentene av utslippsfri energi kan selge til andre bedrifter. Beslutningen er medlemslandenes godkjenning av EU-kommisjonens forslag om å finansiere CO2-håndtering på denne måten. Forslaget kom for et helt år siden, men kommisjonen har vært avhengig av bred støtte fra medlemslandene for å utarbeide detaljene i programmet som nå er vedtatt.

Har arbeidet aktivt

– Dette er verdens største offentlige støtteordning for CO2-håndtering, og kommer til å sørge for at denne avgjørende teknologien kommer på plass i EU innen 2015, sier en fornøyd Frederic Hauge.

Hauge er viseformann i EUs teknologiplattform for CO2-håndtering (ZEP), og gjennom sitt kontor i Brussel har Bellona jobbet aktivt for å få medlemslandene til å godkjenne kommisjonens plan.

Lettet Hauge

– Dette har tatt lenger tid en forventet, men vi er lettet over at detaljene i planen nå endelig er ferdige, og at medlemslandene stiller seg bak det hele, sier Hauge.

Europaparlamentet har nå tre måneder på seg for å undersøke planen, men det er ikke ventet at det vil sette en stopper for finansieringsprosjektet.

Verdien vil stige

Til sammen skal 300 millioner utslippstillatelser til en verdi av cirka 35 milliarder kroner deles ut, men det er ventet at verdien av disse vil stige.

To tredjedeler av utslippstillatelsene skal deles ut innen 2011, og de resterende innen utgangen av 2013.