Nyheter

– Uforutsigbarhet for næringslivet er uakseptabelt

Publiseringsdato: 25. mai, 2010

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

– Store deler av næringslivet mener det er vanskelig å vurdere hva arbeidet med en ny klimaavtale vil innebære for dem og deres investeringsstrategier. Derfor må det komme krystallklare signaler om sterk politisk støtte til en høy CO2-pris, sa Allan Larsson under Bellonas årskonferanse.

– Vi vet nå, ikke minst etter nedturen i København, at det vil ta svært lang tid å forhandle frem en ny bindende klimaavtale. I mellomtiden vil det vere «business as usual». Det har vi ikke tid til, sa Allan Larsson i sitt innlegg på Bellonas årskonferanse tirsdag.

Mange viktige innledere

Larsson er tidligere finansminister i den sosialdemokratiske regjeringen i Sverige i 1990-1991, og er nå medlem av EU-kommisjonens president Jose Manuel Barrosos høynivågruppe om energi og klimaendringene. Han var bare ett av mange tunge navn under Bellona-konferansen.

– Å feile politisk slik det skjedde i København, kan være til å leve med. Det er ikke den langsiktige usikkerheten det fører til for næringslivets investeringer, sa Larsson.

– Avgjørende med høy pris på utslipp

Han mener det ligger mange gode intensjoner i den svake avtalen fra København, men at det ikke inneholder klare signaler til investorar i nye, rene næringer. En av løsningene på usikkerheten er å skape langsiktige insentiver for grønne investeringer gjennom klare politiske forpliktelser til å holde en CO2-pris på 40 euro per tonn.

– Vi må ha fokus på prisen på CO2, og den bør vere på ca 40 euro per tonn. Da blir fossil teknologi ikke-konkurransedyktig, og ren teknologi blir profitabelt, sa Larsson.