Nyheter

Vindkraft på Kola innen 2020

Dirk Ingo Frank

Publiseringsdato: 8. april, 2008

Potensialet for fornybar energi i Nordvest-Russland er stort, og allerede finnes det konkrete planer for bygging av vindkraft på Kolahalvøya innen 2020.

– Bellona ser på utvikling av fornybar energi som et alternativ til både fossil energi og atomenergi, sier Nina Lesikhina energikoordinator i Bellona Murmansk.

I samarbeid med Barentssekretariatet og Norges Forskningsråd arrangerte Bellona denne helgen et forum for fornybar energi i Nordvest-Russland. Bellona har tidligere skrevet en rapport om potensialet for fornybar energi i denne regionen.

Stort skritt

Lesikhina mener at myndighetene på Kolahalvøya nå forstår at fornybar energi kan bidra til økonomisk vekst i regionen.

– Dette er et stort skritt framover, sier hun til Bellona Web i Russland.

I løpet av forumet signerte guvernør Yuri Yevdokinov en erklæring om at 20 prosent av Murmansks energibehov skal oppfylles av vindkraft i 2020. Myndighetene har nå en avtale med det nederlandske selskapet Wind Life Arctic om å bygge en vindpark på 200 megawatt (MW) innen 2020.

Mindre atomkraft

Ny vindkraft kan ta noe av byrden vekk fra Kola Atomkraftverk, som i dag leverer strøm til det meste av Kola-halvøya. Atomkraftverket har lenge vært en stor miljøtrussel og fornybar energi kan føre til at planer om å forlenge den allerede utslitte reaktorens levetid blir skrinlagt.

Sjtokman

Men samtidig fører den russiske energigiganten Gazproms planer om utbygging av oljefeltet Sjtokman til at man planlegger å bygge to helt nye atomreaktorer ved Kola Atomkraftverk for å skaffe strøm til utbyggingen. Gazprom planlegger også å bygge flytende atomkraftverk for å skaffe energi til det enorme gassfeltet som norske StatoilHydro skal være med å utvinne.

Les mer om forumet i helgen på våre engelske sider.