Nyheter

– Tsjernobylulykken vekket meg

Publiseringsdato: 8. mars, 2010

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

Oversatt av: Vlаdislаv Nikifоrov

- Forståelsen av det tette båndet mellom menneske og natur kom til meg etter Tsjernobyl-katastrofen. Den dag i dag er ulykken et personlig drama for meg, sier Mikhail Gorbatsjov, tidligere president i Sovjetunionen, i et intervju med Bellonas St. Petersburg-avdeling.

Det er nå 25 år siden han kom til makten. Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov forteller i Bellona St. Petersburgs siste utgitte magasin om hvordan han ble opptatt av miljøspørsmål. Ikke overraskende var Tsjernobyl-ulykken i 1986 et vendepunkt.

– Forståelsen av det tette båndet mellom menneske og miljø kom til meg etter Tsjernobyl-ulykken. Frem til i dag har denne tragedien vært et personlig drama for meg. Og der var derfor jeg i 1990 sa at det var nødvendig å etablere en global, grønn organisasjon som kunne jobbe med å redde naturen, slik Røde Kors jobber for å redde mennesker, forteller Gorbatsjov.

Den Genève-baserte organisasjonen Green Cross International ble etablert i 1993, og Gorbatsjov var leder helt frem til 2007.

Arbeidet med nedrustning

I intervjuet forteller Gorbatsjov også om arbeidet med nedrustning og destruering av kjemiske våpen som han var med på som Sovjet-leder.

– I 1985, etter at Sovjetunionen initierte en nedrustningsprosess, ble regjeringene i flere land enige om å opprette en sone i sentral-euriopa som skulle være fri for kjemiske våpen. Senere sa verden at dette var et gjennombrudd for konvensjonen om kjemiske våpen.

Russland ligger bak

Gorbatsjov mener det ikke er merkelig at Russland nå ligger litt bak USA i reprosesseringen av kjemiske våpen, men understreker at man må arbeide videre med å fjerne våpnene.

– I dag har Russland kvittet seg med omkring halvparten av alle kjemiske våpen. I USA har de reprosessert seksti prosent, men de begynte å jobbe ti år før Russland. Prosessen må bli ferdig.