Nyheter

Bellonas nettsider blokkert av russiske myndigheter

Frederic Hauge
Frederic Hauge

Publiseringsdato: 6. juni, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

Byrået som overvåker, kontrollerer og sensurer russiske massemedier har blokkert alle Bellonas nettsider i Russland.

Federal Service for Supervision of Communications, Information Technology and Mass Media, forkortet til Roskomnadzor (RKN) blokkerte 5. juni alle Bellonas nettsteder i Russland.

– Russiske myndigheter ønsker åpenbart å unngå at det kommer ut informasjon om hvor dårlig de håndterer miljørisiko og hva de utsetter sin egen befolkning for. Bellona skal fortsette å dokumentere dette, selv om arbeidsforholdene blir farligere og vanskeligere, sier Bellona-gründer Frederic Hauge.

Uønsket i Russland

I april i år ble Bellona erklært som en «uønsket» organisasjon av den russiske påtalemyndigheten. Russiske myndigheter hevdet at Bellona «undergraver den russiske økonomien, destabiliserer den sosiopolitiske situasjonen i landet, og truer grunnlaget for det konstitusjonelle systemet og sikkerheten til den russiske føderasjonen, og forsøker å påvirke russisk lovgivning for å endre den.»

Bellona var aktive i Russland i over 30 år. I 1994 etablerte Bellona sitt første utenrikskontor i landet, og i 1996 lanserte organisasjonen nettsiden Bellona.ru, som har fungert som en kritisk kilde til miljønyheter og informasjon for russiske borgere. Nå er Bellona-artikler, dokumenter, rapporter og vårt magasin «Environment and Rights» tilgjengelig for russere som bor i hjemlandet kun gjennom VPN-teknologi.

– Dette er politisk sensur som viser svakheten til det nåværende regimet i Russland.  Sprengingen av Nova Kakhovka-demningen ved Dnipro-elven natt til tirsdag viser at risikoen i Ukraina øker, og det må den russiske offentligheten vite. Så vi må fortsette å dokumentere dette, samtidig som vi må følge nye med på det russiske statlige atomselskapet Rosatom og russiske myndigheters fiendtlige handlinger i Ukraina, sier Frederic Hauge.

Nettstedene til miljøorganisasjonen Greenpeace er også blitt blokkert av russiske myndigheter.

Roskomnadzor (RKN) (russisk: Роскомнадзор [РКН]), er det russiske føderale utøvende byrået som er ansvarlig for overvåking, kontroll og sensurering av russiske massemedier. Byråets ansvarsområder inkluderer elektroniske medier, massekommunikasjon, informasjonsteknologi og telekommunikasjon, overvåking av overholdelse av loven, beskyttelse av konfidensialiteten til personopplysninger som behandles og organisering av arbeidet til radiofrekvenstjenesten.