Nyheter

Globale temperaturendringer – et reelt problem også i USA

Publiseringsdato: 24. januar, 2000

Skrevet av: Jens B. Smith

USAs bilindustri er i ferd med å innse at menneskelig aktivitet, knyttet til bruk av fossilt brensel, fører til global oppvarming.

Bilprodusenten Ford trakk seg nylig fra amerikanske «Global Climate Coalition» (GCC). Kun få uker senere meldte også DaimlerChrysler seg ut av samarbeidet.

GCC er en lobbygruppe, sponset av en rekke amerikanske selskaper, som forsøker å koordinere det amerikanske næringslivet i debatten rundt de globale klimaendringene. Gruppens fremste mål er å benekte, eller i det minste bagatellisere, global oppvarming som følge av menneskeskapte bidrag. GCC forsøker også å bortforklare farene knyttet til den økende drivhuseffekten og å blokkere CO2-reduserende vedtak.

I følge DaimlerChryslers Werner Pollmann, som er ansvarlig for selskapets miljøarbeid i Tyskland, tar DaimlerChrysler de globale klimaendringene svært alvorlig. Et videre medlemskap i GCC var derfor ikke fordelaktig. Tidligere har en talsmann for Ford kommet med lignende uttalelser. DaimlerChrysler og Ford er for øvrig blant bilbransjens fremste aktører innen utviklingen av nye biler med nullutslipp. I slike kjøretøy erstattes den tradisjonelle forbrenningsmotoren av en brenselcelledreven elmotor.

Tidligere har Dow Chemicals og oljeselskapene BP og Shell brutt med GCC. Det finnes imidlertid fortsatt store selskap blant gruppens medlemmer, blant annet oljeselskapene Exxon, Chevron og Texaco, samt bilfabrikanten General Motors.