Nyheter

Al Gore: Avskaff forbrenningsmotoren

Publiseringsdato: 23. mai, 2000

Skrevet av: Jens B. Smith

USAs visepresident mener bensin- og dieselmotoren kan avskaffes i løpet av 25 år.

Det må være mulig å etablere et strategisk globalt program som tar sikte på å helt og holdent avskaffe forbrenningsmotoren i løpet av en periode på 25 år. Ordene gir grunn til optimisme, særlig med tanke på at de tilhører USAs visepresident Al Gore.

Utsagnet er hentet fra boken hans – «Earth in the Balance» – som ble skrevet i 1992. Nå er som kjent Gore det demokratiske partiets kandidat til det forestående presidentvalget, og i den anledning er boken gitt ut på ny. I forordet, som er helt nytt, hevder han blant annet at det er en stor løgn at et godt miljø er dårlig politikk. Han viser også til standpunktet om å avskaffe forbrenningsmotoren. –Det er mulig å gjøre dette; det er nødvendig å gjøre dette; og det skaper flere arbeidsplasser, lyder Gores nye kommentar.

Det er imidlertid ikke alle som deler Gores holdning, blant annet partiformann Nicholson i det republikanske partiet. Han mener boken er manifestasjonen til en ekstremist, og at en hver amerikaner bør kjøpe og lese den.

Løsningen er brenselceller
Bellona er ikke i tvil om at Gore har rett. Bilbransjen har arbeidet med å utvikle alternative løsninger til forbrenningsmotoren i flere 10-år, og satsingen begynner virkelig å bære frukter. I dag er det særlig en teknologi som peker seg ut – brenselcellen. En brenselcelle produserer elektrisk energi fra drivstoffet hydrogen uten å avgi andre avfallsstoffer enn rent vann. Hva rekkevidde og drivstofføkonomi gjelder er biler med brenselceller fullt ut konkurransedyktige med dagens kjøretøy.

I dag ser vi flere eksempler på at slike biler er rett rundt hjørnet. De ulike produsentene viser stadig frem nye prototyper, og signaliserer at serieproduksjon er rett rundt hjørnet. Det er derfor svært viktig at politikerne får opp øynene for utviklingen slik at regelverket tilrettelegges i tide. Og, Gores syn på saken er derfor svært gledelig.