Nyheter

USA på tvers med brenselceller under panseret

Necar5 fra Mercedes kom i dag til Washington D.C. etter å ha krysset USA.

Publiseringsdato: 10. juni, 2002

Skrevet av: Sondre Grinna

Daimler Chrysler kom sist torsdag til USAs østkyst etter å ha krysset landet med sin Mercedes A-klasse med brenselceller.

20. mai rullet en Mercedes A-klasse stille ut fra San Francisco med kurs for Washington D.C. For første gang skulle noen krysse dette kontinentet i en brenselcellebil. Med 100 hestekrefter under panseret og en toppfart på 145 km/t, suste bilen av gårde østover.


Turen er 5 200 km lang og strekker seg over 15 dager. Turen går gjennom mange ulike naturlandskaper og krysser over fjellet i nesten 3 000 meters høyde. For å teste ut ulike kjørestiler og for å unngå prestisjetap ved en stopp, følges turen av et team på 15 mann fra Mercedes. I tillegg er et tysk TV-team med på reisen.


Brenselcellebilene kommer nærmere kommersialisering for hver dag som går. I løpet av neste år vil flere bilfabrikker sende ut de første småseriene. Disse første bilene vil være forbeholdt profesjonelle brukere. De fleste anslagene sier at bilene vil finnes i bilbutikkene en eller annen gang mellom 2008 og 2010.


Turen på tvers av USA er ikke den første PR-turen disse bilene har vært på. Tidligere har det vært kjørt offentlige 24-timers tester, og BMW er i gang med sin andre verdensturné. Til sammen har BMWs biler nå kjørt 170 000 km. Etterhvert vil vi kanskje få se billøp med disse bilene. Japanske myndigheter har nylig utfordret bilprodusentene på dette.