Nyheter

Bellona: – Obama har valgt et stjernelag

(Foto: Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 16. desember, 2008

Skrevet av: Ola Innset

USAs nyvalgte president Barack Obama presenterte i går sitt miljøpolitiske team med blant annet nobelprisvinner i fysikk, Steven Chu, som ny energiminister. - Obama har valgt et stjernelag, sier Bellona.

– I det 21. århundret vet vi at både økonomi og nasjonal sikkerhet blir uløselig knyttet til én utfordring: energi, sa Barack Obama under en pressekonferanse i går ettermiddag amerikansk tid.

– Teamet jeg har samlet er særdeles gått egnet til å møte utfordringene i disse definerende øyeblikk. De er ledende eksperter og dyktige ledere, og de er klare for å reformere regjeringen og forvandle økonomien, sa han.

Firerbanden

Obamas stjernelag har allerede blitt døpt ”the gang of four”, eller ”firerbanden” av det amerikanske miljønettstedet Grist. Det består av følgende personer:

  • Carol M. Browner blir Obamas nærmeste rådgiver på klima- og energipolitikk. Dette er en helt ny stilling som Obama har opprettet, og Browner, som tidligere har ledet EPA (Environmental Protection Agency), omtales som en ”disippel” av fredsprisvinner Al Gore.
  • Nobelprisvinner Steven Chu blir olje- og energiminister. Chu er fysiker, og ekspert på fornybar energi.
  • Nåværende viseborgermester i Los Angeles Nancy Sutley blir øverste ansvarlig for klima- og energipolitikk i Det hvite hus. Denne stillingen besettes nå av Jim Connaughty, og anses som en nøkkelstilling.
  • New Jerseys miljøsjef Lisa Jackson blir ny leder av tidligere nevnte EPA, som er det nærmeste USA kommer et eget miljøverndepartement.

Spennende

Svend Søyland er klimarådgiver i Bellona og har jobbet mange år på Bellonas kontor i Washington. Han er svært positiv til Obamas utnevnelser:

– Dette er et stjernelag, og det blir spennende å se hva de kan få til, sier Søyland.

Han er spesielt fornøyd med utnevnelsen av Steven Chu til olje- og energiminister.

– Chu er vitenskapsmann, og det sender et tydelig signal om at den neste amerikanske presidenten har tenkt til å begynne med å lytte til forskerne. Obama har utpekt mange politiske ringrever, og Chu som er helt uten bakgrunn fra politikken blir en fin motvekt til disse, sier han.

Se Bellonas Svend Søyland kommentere Obamas miljøteam på TV2s nett-TV (krever abonnement).