Nyheter

Bill Clintons klimasjef på CC9

Ira Magaziner på klimakonferansen CC9
Bo Mathisen/CC9)

Publiseringsdato: 11. juni, 2009

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Ira Magaziner, styreleder i Clinton Climate Initiative, etterlyser gode business-modeller som kan sikre utbygging av ren energi. Solenergi er tross alt billigere enn kullkraft, påpeker Magaziner.

Ira Magaziner var blant talerne under Climate Conference 2009 (CC9), som ble arrangert av Club de Madrid, Hafslund og Bellona 4. og 5. juni.

Magaziner var en sentral rådgiver for Bill Clinton i Det hvite hus, og har nå en rekke sentrale posisjoner i Clinton Foundation, blant annet som styreleder i Clinton Climate Initiative.

 

Handling, ikke ord

I sin tale på CC9 gjorde Magaziner det klart at det spiller liten rolle hva politiske ledere lover å gjøre frem til 2050 eller 2020.

– Politikerne vil jo være borte og folk vil ha glemt løftene i 2050. Det vi trenger er helt konkrete mekanismer for å gjøre noe med global oppvarming, sa Magaziner.

Selv jobber Magaziner med ulike storskala-prosjekter i Clinton Climate Initiative. Stiftelsen koordinerer store innkjøp av klimateknologi på samme måte som stiftelsen har gjort innen medisin. Gjennom store innkjøp presses prisen ned, enten det er snakk om LED-belysning eller solenergi.

– LED-gatebelysning sparer 70 prosent av energi den gamle gatebelyningen bruker, og investeringen betaler seg tilbake etter seks år, sier Magaziner.

Solenergi billigst

Clinton Climate Initiative har nettopp fått på plass et solenergi-prosjekt i India. Dette kan være konkurransedyktig i forhold til kullkraft.

– Den største utfordringen for solenergi er at investeringene i forkant må være så store. Når en park med solenergi først er på plass, er den mye billigere i drift enn et kullkraftverk, som krever innkjøp av kull og transportkostnader, sier Magaziner.

Han etterlyser gode modeller for investeringer, slik at staten og industrien kan jobbe med løsninger som vil lønne seg økonomisk samtidig som de stopper den globale oppvarmingen.