Nyheter

– Gratis energi til alle!

(Foto: Bo Mathisen/Hafslund)

Publiseringsdato: 4. juni, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

Miljøadvokaten Robert F Kennedy jr. begeistret tilhørerne på CC9 da han fortalte om USA sine revolusjonerende energiutviklingsplaner.

Robert F Kennedy jr. sa at president Obamas plan er å bygge ut og modernisere det foreldede elnettet i USA alene, og at det vil føre til dramatiske utslippsreduksjoner.
– Vi bruker 700 milliarder dollar i året på å kjøpe olje, for det meste fra land som ikke deler våre verdier, sa Kennedy.

Nytt elnett

For å møte det økende elbehovet i USA de neste 30 årene, må det bygges 500 nye kullkraftverk. Med et nytt elnett i landet, kan det istedenfor satses på vindmøller og solfangere.

– Nord-Dakota har vind nok til å forsyne oss med energi, men de har ikke mulighet til å koble seg opp på det nasjonale elnettet for å eksportere, fortalte han.
Vindenergi i Nord-Dakota

Ønsket om å produsere vindenergi er stort i Nord-Dakota, men mulighetene er små for å utnytte potensialet.

– De har så mye vind at de kan forsyne hele USA selv om alle husstander får seg en elektrisk bil! Vi ønsker å skape et nasjonalt energimarked som belønner energieffektivitet og straffer ineffektivitet, slik at den som produserer overksuddstrøm kan selge dette selv på nettet, sa Kennedy.

bodytextimage_Kennedy1.jpg Photo: (Foto: Bo Mathisen/Hafslund)


Obama vil snu krisen

– Hver dag våkner bedriftsledere og tenker på om hans lojalitet er til aksjonærene eller jorden. Men president Obamas plan er å snu denne krisen til noe som er fantastisk for hele Amerika, sa Kennedy.

– Hans plan er å gi arbeid til alle ved å bygge opp ny infrastruktur for ny energi, sa Kennedy og trakk parallellen til Roosevelt.

– Han fikk også alle i arbeid – ved å lage fly, tanks, skip og bomber – som vi sendte til Tyskland og Frankrike og aldri så igjen, heldigvis. Men om vi får på plass infrastruktur for solfarmer og vindmøller, så vil vi etterpå ha gratis energi til alle!

Robert F Kennedy er styrerepresentant i en rekke selskaper, og forteller at et av selskapene han representerer kan bygge solfarmer til en femtedel av prisen et tradisjonelt kraftverk koster.
– Når de økonomiske incentivene er på plass, kommer det til å skje, sa Kennedy.

Lang karriere for miljøet

Robert F. Kennedy jr. har jobbet med miljøpolitikk og miljørett i 25 år, men miljøinteressen kom tidligere enn det. Åtte år skrev han til sin onkel, John F. Kennedy, som da var president i USA. Han ble invitert til det ovale rom, og deretter sendt rundt til de ulike ministrene. Målet hans var å skrive en bok om at miljøet må bevares.

– Vår største utfordring i dag er global oppvarming, og måten vi forbruker energi ødelegger planeten, tar livet av mennesker og ødelegger for kommende generasjoner, sa Kennedy.

Pressekontakter fra Bellona på CC9 er
Anne Karin Sæther: 902 05 520
Tone Foss Aspevoll: 917 20 267